Spomenik genijalcu

Tesla se vratio u Gospić: “On je bio čovjek tisućljeća, ponosni smo što pripada upravo nama”

Marin Smolčić

Foto: M. SMOLČIĆ

Foto: M. SMOLČIĆ

Svjedočimo pobjedi kulture jer ćemo se uvijek protiviti svakom rušenju i povratku života. Na to nas je zadužila Teslina ostavština - rekla je ministrica Obuljen KoržinekGOSPIĆ Prigodnom priredbom otvoren je danas novi Trg Nikole Tesle. Gradonačelnik Gospića Karlo Startčević zaželio je dobrodošlicu ministrici kulture i medija Nini Obuljen Koržinek sa suradnicima, biskupu ličko-senjskom Zdenku Križiću, ravnateljima brojnih poduzeća i ustanova. U svojem je govoru gradonačelnik istaknuo činjenicu po kojoj se Tesli divi cijeli svijet, a Gospić nakon Beograda i slapova Niagare ima čast da se Teslin spomenik, rad umjetnika Frana Kršinića iz 1956. godine, od sada nalazi i Gospiću.


-Tesla je bio hrabri vizionar koji je mijenjao svijet i koji je promijenio svijet. Imamo Teslu koji je bio čovjek tisućljeća, a ne samo stoljeća, jedan od najgenijalnijih svjetskih umova bez kojega ne bismo imali svijet kakav danas postoji. Tesla je svakako bio čovjek izvan svog vremena čije su ideje mnogi osporavali ili čak prisvajali. Znao je da njegovim djelima pripada budućnost. Zato je često govorio:“Sadašnjost je vaša, a ja radim za budućnost jer ona pripada meni“!


Stoga smo mi Gospićani iznimno ponosni što je Tesla bio jedan od nas, što pripada upravo nama, rekao je gradonačelnik Starčević i ponovio kako je Gradsko vijeće grada Gospića 2014. godine donijelo odluku o izgradnji Teslina trga.

Ministrica Obuljen Koržinek istaknula je kako je ogromna čast biti na novome trgu posvećenom genijalnom kozmopolitu.


-… geniju koji se na simboličan način sada vraća kući, u svoj zavičaj. Tijekom ove priredbe čuli smo Tesline bilješke o njegovu rodnom Smiljanu, Gospiću i Lici. Sjetili smo se zapisa o njegovom školovanju i zapravo smo se sjetili svih onih uspomena i čudili se kako se iz jednog tako malog mjesta može stvoriti takav genij.


Povratak ovog spomenika koji je bio devastiran tijekom rata čini nas danas posebno ponosnim. Svjedočimo pobjedi kulture jer ćemo se uvijek protiviti svakom rušenju i povratku života. Na to nas je zadužila Teslina ostavština – rekla je ministrica.