Važan čin

Tesla se vratio u Gospić nakon 29 godina. To je treći ovakav spomenik u svijetu

Marin Smolčić

Ovo je treći istovjetni spomenik velikom Tesli i prvi koji je nakon rata postavljen u HrvatskojGOSPIĆ U angažanu zagrebačke Ljevaonice umjetnina akademije likovnih umjetnosti spomenik Nikoli Tesli dovezen je danas i postavljen na istoimenom trgu ispred zgrade Kulturno-informativnog centra. Govoreći o ovome djelu kipara Frana Kršinića direktor ljevaonice Ivan Mačešić Jurina istaknuo je kako se ovakvi spomenici velikom izumitelju nalaze danas kod slapova rijeke Niagare i kod zgrade Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.


“Ovo je treći istovjetni spomenik velikom Tesli i prvi koji je nakon rata postavljen u Hrvatskoj. Spomenik je odliven prije 14 godina, a na ovaj način se vraća doma nakon 29 godina, od vremena Domovinskog rata. Odliven je u bronci, težak je 1,2 tone i visine oko tri metra. Sve poslove vezane za ovaj projekt financiralo je Ministarstvo kulture RH, rekao je direktor Mačešić koji je neslužbeno dodao kako cijeli projekt vrijedi oko 200 tisuća eura.


Postavljanju spomenika svjedočio je gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević unatoč kiši koja je tada započela.
“Možemo biti ponosni na ovaj događaj jer je ovo trenutno svakako najveći kulturološki čin u Republici Hrvatskoj. Moram izraziti veliki ponos što smo izvršili svoje obećanje i postavili spomenik Nikoli Tesli ovdje u Gospiću. Svečano otkrivanje planirano je za 23. travnja. Zaista sam ponosan kao gradonačelnik i građanin Gospića, Like i Hrvatske što nam se Tesla vratio doma jer je on to svakako i zaslužio, naglasio je gradonačelnik Karlo Starčević.


Ideja o poratnom vraćanju spomenika Nikole Tesle u Gospić datira još iz vremena dok je gradsku vlast u Gospiću obnašao HDZ. Ipak je samu ideju o vraćanju Tesle u Gospić u ono vrijeme predložio SDP iz Gradskog vijeća.