Novi plan

Tajna i nekad iznimno luksuzna Titova rezidencija na Plitvičkim jezerima dobit će, izgleda, novi život

Marin Smolčić

U tijeku je izrada projektne dokumentacije i mi smo za taj projekt već angažirali nekoliko naših fakultetskih ustanova, istaknuo je Tomislav Kovačević, ravnatelj "Plitvica"Prije manje od dvije godine u intervju Novom listu ravnatelj JUNP Plitvička jezera Tomislav Kovačević iznio je ekskluzivnu vijest. Odnosila se na nekadašnju tajnu rezidenciju maršala Josipa Broza Tita i komunističke vojno-političke vrhuške kojoj je bila namijenjena budućnost znanstvenog centra. Smještena u brdima, na samom vrelu rijeke Plitvice, kodnog naziva “Izvor”. Bila je za ono vrijeme pojam luksuza i sadržaja kakve su sebi mogli priuštiti samo komunistički prvaci. Da bi se u slučaju opsnosti osigurao siguran uzmak posjetiteljima “Izvora”, kroz brdo je prokopan tunel za prolazak automobilom do helikopterskog uzletišta.


Vila “Izvor” građena je od zelenkastog škriljevca iskopanog na Medvednici, a gradila ju je veća skupina robijaša deportiranih iz kaznionice na Golom otoku. Nakon Titove smrti “Izvor” nastavlja biti izvor iskazivanja hedonističkih poriva tadašnje državne elite. Najveće devastacije dogodile su se tijekom Domovinskog rata kada su paravojne postrojbe ex-Krajine razvukle sve vrijedne predmete, lovačke trofeje, skupocijeno drvo, tehniku…


Ravnatelj NP Plitvičkih jezera u razgovoru ističe važnost budućeg projekta koji će biti novi resurs i vrijedan sadržaj nacionalnog parka.
– Bez puno pompe i vike mi stalno radimo na tome projektu. Vila “Izvor” bit će znanstveno-istraživački centar koji će se baviti proučavanjem klimatskih promjena i fenomenom krša. U tijeku je izrada projektne dokumentacije i mi smo za taj projekt već angažirali nekoliko naših faklultetskih ustanova. Na ovaj način bi se zajednički izradila projektna dokumentacija budućeg centra. Kada taj dio posla bude završen, što procjenjujemo da bi se trebalo realizirati do godine dana, tada bismo taj projekt aplicirali na neke od fondova EU, istaknuo nam je ravnatelj Tomislav Kovačević.


“Izvor” je služio i kao baza za lov. Stariji žitelji obližnjeg sela Plitvice sjećaju se kako su u ono vrijeme u okolici Izvora bile redovno angažirane vrlo jake sigurnosne službe..


– Ni ‘tica nije mogla proletit’, a da “bezbednjaci” to ne znaju – govore mještani i danas.


Osim za putene gušte, vila je služila i kao baza za lov unutar nacionalnog parka. Njezini zidovi bili su načičkani Titovim lovačkim trofejima ustrijeljenim u parku, ali i mnogo dalje. Nedaleko od vile Tito je 1975. godine ustrjelio medvjeda kapitalca, državnog prvaka Jugoslavije po broju CIC-točaka. Siroti je medo bio uhvaćen kao mali, hranjen tri-četiri godine u kavezu gdje dosegao impozantu težinu. Iz kaveza je pušten jednog praskozorja na livadu gdje ga je sa visoke čeke spazio lovac Josip Broz Tito. Tako je medo na slobodi proveo manje od desetak sekundi.