Potpisan sporazum

Suradnja Nacionalnog parka Plitvička jezera i Jezera Ruidera u Španjolskoj

HinaSporazum o suradnji Nacionalnog  parka Plitvička jezera i španjolskog Parka prirode Jezera Ruidera, potpisan je u utorak na Plitvicama, u nazočnosti dužnosnika za održivi razvoj dviju zemalja i veleposlanika Kraljevine Španjolske u Hrvatskoj Alonsa Dezcallara Mazarreda.


Osim ravnatelja dviju ustanova potpisnici sporazuma su također, u ime Autonomne zajednice Castilla La Mancha, Emiliano Garcia -Page Sanches i u ime hrvatskog Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja ravnatelj Uprave za zaštitu prirode Igor Kreitmeyer.


Ministar održivog razvoja regije Castilla la Mancha Jose Luis Escudero Palomo je rekao da će španjolskoj strani puno značiti iskustva i tehnike NP Plitvička jezera u zaštiti sedrenih barijera, jer su one na jezerima Ruidera zbog hidroenergetskih radova pretrpjele veliku štetu.
„Sedrene su barijere posebnost oba parka i trebamo to na inteligentan način iskoristiti kao oznaku kvalitete na tržištu Europe i svijeta“, rekao je Palomo.


Pozvao je potpisnike sporazuma da iskoriste mogućnosti „Zelenog plana Europske unije“ i apliciraju svoje programe za zaštitu prirode i bioraznolikosti na fondove EU, baš za zaštitu svog nacionalnog blaga.


U ime Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja RH ravnatelj Uprave za zaštitu prirode Igor Kreitmeyer naglasio je da su unatrag pet godina na Plitvicama uložena značajna sredstva za posjetiteljsku infrastrukturu, da bi pritisak posjetitelja na prirodu bio što manji.


Dodao je kako  je „jako važno na stručnoj razini razmijeniti iskustva na upravljanju zaštićenim područjima“.


„To je važno u smislu očuvanja zdravih ekosustava. Jedini nam je izlaz u borbi protiv klimatskih promjena, da u cjelini funkcioniramo na održivi način, a to znači da živimo na način koji se promovira upravo u zaštićenim područjima“, rekao je Kreitmeyer.


Pohvalio je regiju Castilla La Mancha kao naprednu u promicanju politika zaštite okoliša, te je poželio da Hrvatska u upravljanju parkovima „nauči upravo taj dio koji je kod nas više prepušten direktno turizmu“.


Ravnatelj NP Plitvička jezera Tomislav Kovačević temeljem ovog sporazuma očekuje razmjenu iskustava vezano za održiv broj posjetitelja, odnos prema šumama i stanju i očuvanju sedre. Za rujan je najavio u Hrvatskoj i u Španjolskoj po jednu  edukaciju za zaposlenike stručnih službi, te “snimanje stanja”, odnosno koje su jače ili slabije strane svakog od tih zaštićenih parkova prirode, radi razmjene dobrih iskustava.


Potpisivanju sporazuma je nazočio i veleposlanik Kraljevine Španjolske u Hrvatskoj Alonso Dezcallar Mazarredo.