Službe spremne

Stožer civilne zaštite Ličko-senjske županije odlično je reagirao u vrijeme korona-krize

Marin Smolčić

Foto: M. SMOLČIĆ

Foto: M. SMOLČIĆ

Za vrijeme epidemije COVID-19 na području Ličko-senjske županije nije prodro u Opću bolnicu Gospić nitii u Domove za starije i nemoćne. GOSPIĆ Pomoćnik ministra unutarnjih poslova i zamjenik načelnika Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske Damir Trut  posjetio je danas Ličko-senjsku županiju i tom se  prigodom sastao s članovima županijskog Stožera civilne zaštite Ličko-senjske županije te nazočio njihovom sastanku.


Predsjednik županijskog Stožera Vice Nekić upoznao je Damira Truta i njegove suradnike s mnogim detaljima vezanim uz trenutnu situaciju u ovoj „corona free“ županiji. Već 53. dan ovo je  područje Hrvatske bez oboljelih od korona-virusa. Od samoga početka pojave epidemije provodile su se sve mjere i preporuke struke, postignuta je odlična suradnja i koordinacija s nacionalnim Stožerom, dok su na terenu zajednički djelovale sve potrebne službe poput Crvenog križa, Zavoda za javno zdravstvo, medicinske ustanove, policije, vatrogasci…


Za vrijeme epidemije COVID-19 na području Ličko-senjske županije nije prodro u Opću bolnicu Gospić nitii u Domove za starije i nemoćne.
Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut pohvalio je mnoge značajke rad Županijskog Stožera civilne zaštite.


-Mi smo danas ovdje u procesu obilaska svih županijskih Stožera civilne zaštite. Naglasio bih odlično koordinaciju, suradnju i provođenje svih potrebnih mjera od strane ovoga Stožera. Izvršili smo analizu svi poduzetnih mjerea i izvršenih zadaća i s time smo vrlo zadovoljni. Stečenim iskustvima pripremamo se za sljedeće aktivnosti vezane uz turističku sezonu. Uz to nam je izazov i protupožarna sezona koja je pred nama. Nacionalni Stožer civilne zaštite ostaje i dalje aktivan, nešto u malo ležernijem obliku, nego li u vrijeme epidemije, ali ćemo sve pratiti i promtno reagirati kao i do sada. U protekla tri mjeseca donesene su 93 Odluke koje su onda na terenu provodili županijski Stožeri.


Ovaj županijski Stožer imao je vrlo dobru koordinaciju s nacionalnim Stožerom. Treba pri tome spomenuti karantenu u Udbini kao odličan potez kojim se u samome začetku spriječila šira ekspanzija COVID-19. Vrlo dobro je odreagirao i ovdašnji zdravstveni sustav, kao i sustav socijalne skrbi koji je pomagao najosjetljiviji dio populacije, starije sugrađane. Potpora je s nacionalne strane bila sveobuhvatna, posebno po pitanju slanja opreme. Mnoge službe niti nemaju propisane mnoge aktivnosti s kojima su se odjednom morale baviti, ali su se vrlo brzo uključili u sve aktivnosti i funkcionirale kako treba. Kao da je to bila nekakva višegodišnja aktivnost. Svima nama ovo je bilo jedno novo iskustvo koje se u Hrvatskoj do sada nikada nije dogodilo, zaključio je Damir Trut.


Tijekom nastavka boravka u Ličko-senjskoj županiji pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut obišao je teren južnog Velebita nadomak Nacionalnog parka Paklenica. Ondje su u tijeku radovi na razminiranju minski-sumnjivih površina neposredno uz planinarske staze.