Ljetni poslovi

Starinski način košnje u naselju Stolac: Milan Biondić još kosi ručno

Dorotea Prpić

Košnja po starinski u Stolcu / Foto D. PRPIĆ

Košnja po starinski u Stolcu / Foto D. PRPIĆ

85-godišnji Milan Biondić svoje livade kosi ručno, na kola slaže sijeno i vozi u štalu. Jedini je to stanovnik zaselka Ljubeški Krči i unatoč godinama još uvijek obavlja sve poljoprivredne poslove 


 


SENJ – Jedan od najvažnijih ljetnih poslova je kosidba. Većina danas to obavlja pomoću suvremene mehanizacije, kosilica i balirki, a rijetki se još uvijek drže tradicionalnog načina košnje. Upravo takav starinski način košnje okom kamere zabilježili smo u senjskom zaleđu u naselju Stolac, na oko 900 metara nadmorske visine. 85-godišnji Milan Biondić svoje livade kosi ručno, na kola slaže sijeno i vozi u štalu. Jedini je to stanovnik zaselka Ljubeški Krči i unatoč godinama još uvijek obavlja sve poljoprivredne poslove. U košnji su mu došla pomoći njegova dva sina, ali oko košnje »kolo vodi« vremešni Milan Biondić.
Kaže nam da se na polju ranije iznimno naporno radilo, ali to je s druge strane, za razliku od današnjih vremena, imalo svoju posebnu čar jer na taj se način ujedno i družilo, a našlo se i vremena za pjesmu. Štoviše, nekada je svaki muškarac znao kositi i to je učio odmalena, a danas je ručni način kosidbe gotovo zaboravljen. Mehanizacija je olakšala posao, ali nažalost i oduzela tu posebnost koju je pratila košnja na starinski način.