Hughlander 55

Sprema se nova planinarska avantura na Velebitu: Dolazi i legenda aplinizma Stipe Božić

Dorotea Prpić

Photo:Ivo Cagalj/PIXSELL

Photo:Ivo Cagalj/PIXSELL

Uz Božića, dolazi još nekoliko velikih imena iz svijeta planinarenja. Uz već poznatu trasu od stotinjak kilometara, sudionici će prvi put prolaziti i rutu od 55 kilometara – Highlander55SENJ – U subotu na senjskom području počinje prava planinarska avantura – četvrto izdanje pohoda Highlander Velebit. Ove godine uz već poznatu trasu od stotinjak kilometara, sudionici će prolaziti i rutu od 55 kilometara – Highlander55 – koja će se održati prvi put.


– Ova velebitska avantura se svake godine unapređuje da bi sudionicima pružila što bolje iskustvo i veću avanturu života, to je slučaj i ove godine, ali uz dodatnu dozu odgovornosti i pridržavanje svih mjera epidemiološke zaštite. Trasa Highlander Velebita od 100 kilometara krenut će na planini, a završiti na moru, odnosno sudionici će startati na Zavižanu, a cilj i titula Highlandera čekat će ih u Starigradu Paklenici. Zbog svoje duljine, ali i zahtjevnijeg terena koji prolazi i najstarijom prašumom bukve te posebnim rezervatom šumske vegetacije Raminim koritom, pravi je test izdržljivosti i snage čak i za iskusnije planinare – kaže Arijana Veočić, ispred organizatora zadužena za medije.


– Doslovno, odbrojavamo dane kad ćemo krenuti na Highlander Velebit. Jedva čekamo! Mislim da je ovo zapravo savršena prilika da prehodamo Velebit uz odličnu Highlander organizaciju i logistiku. Ono što me zaista veseli je da ću doživjeti divlji Velebit po danu i preko noći te imati priliku spavati pod zvijezdama i u potpunosti uživati u trenutku te uz to pomicati vlastite granice u ta 104 kilometra i upoznati ljude iz cijeloga svijeta s kojima ću dijeliti različita hiking iskustva – istaknula je Highlander ambasadorica Anna Soldo.


Tri dana za početnike
Highlander55 najnoviji je, i najkraći, događaj Highlander planinarske serije događaja. Ruta duga 55 kilometara počinje na Zavižanu te prolazi graditeljskim remek-djelom Premužićevom stazom i završava u Baškim Oštarijama. Sudionici imaju tri dana za prolazak rute koja je savršena za početnike u planinarenju te one koji si, zbog posla ili drugih obaveza, mogu priuštiti samo vikend opuštanja uz avanturu i povratak prirodi.


– Prava vrijednost Highlander događaja jača sa svakim prijeđenim kilometrom, svakom pobjedom nad samim sobom i nad mišlju o odustajanju. Ovakav izazov u kojem sudionici testiraju svoje fizičke granice i pobjeđuju nad onim psihičkima, ali i sklapaju nova prijateljstva, istražuju nova mjesta te osnažuju odnose s prijateljima, članovima obitelji ili kolegama s kojima su se odlučili otisnuti u ovu planinarsku avanturu zaista je jedinstven i svatko ga treba isprobati – poziva Arijana Veočić.


Vrijednost i pravo blago Highlander Velebita, uz sudionike od kojih se veliki broj njih vraća iz godine u godinu, prepoznala su i neka velika imena iz planinarskog svijeta, poput ultra-light trekking entuzijasta Marie Couderc i Nila Hoppenota, poznatijih kao Deux Pas Vers L’Autre, koji su prehodali više od 10 tisuća kilometara kroz 16 europskih zemalja za 746 dana. Uz njih, ambasador avanture života ove godine postao je i Peter Watson, jedan od osnivača outdoor travel bloga Atlas&Boots koji je ove godine odnio titulu za najbolji outdoor travel blog na svijetu. Svi oni prolazit će Highlander Velebit rutu i iz prve ruke okusiti moć Velebita i proživjeti svoje avanture života.


Savršena mješavina


– Za mene ovo je savršena mješavina između vođenog treka i samodostatne ekspedicije. Dok se Highlander brine o logistici, ja i dalje mogu uživati u slobodi koja dolazi u planinarenju, uz dodatni bonus da ne moram nositi toliko težak ranac i tražiti odgovarajuće mjesto za kampiranje na kraju svakoga dana – rekao je Peter Watson, Highlander ambasador.


No, vjerojatno najpoznatiji Highlander ambasador je Stipe Božić, jedan od najboljih svjetskih alpinista koji je osvojio najviše vrhove svih kontinenata, a strašni Mount Everest pokorio čak dvaput. On će na startu pozdraviti i ispratiti sve sudionike Highlandera, a na Baškim Oštarijama 13. i 14. rujna održati predstavljanje svoje monografije »San o Everestu«.


– Highlander55 i Highlander Velebit počinju 12. rujna, a traju do 15., odnosno do 17. rujna. Svi oni dovoljno hrabri da se okušaju u ovom ultimativnom planinarskom događaju i željni bijega iz betonske džungle u život pravog Highlandera, barem na nekoliko dana, trebaju se prijaviti što prije. Na startu se očekuje više od 350 sudionika – ističe Arijana Veočić.