Rotary klub Gospić

Spomen ploča na velebitskom vrhu Visočica planinaru Ivanu Gojtanu

Marin Smolčić

Ploča je postavljena na planinarski dom Visočica(1619 m/nm), u blizini ostataka nekadašnjega Gojtanova doma, koji uskoro ide u obnovuRotary klub Gospić pokrenuo je inicijativu odavanja počasti osobama koje su značajno pridonijele razvoju grada Gospića i šire regije. Prvi dobitnik ove časti je Ivan Gojtan, začetnik organiziranog planinarenja u ovom dijelu Like čija je spomen-ploča danas svečano otkrivena u suradnji s Planinarskim društvom Željezničar Gospić i HGSS Stanicom Gospić.


Ploča je postavljena na planinarski dom Visočica(1619 m/nm), u blizini ostataka nekadašnjega Gojtanova doma, koji uskoro ide u obnovu.


Ivan Gojtan, rođen 1869. godine u Petrinji, bio je odvjetnik i bilježnik čiji ga profesionalni put doveo u Gospić. Njegova strast za planinarenjem i neizmjeran doprinos planinarskoj zajednici ostavili su neizbrisiv trag na razvoj planinarstva u Hrvatskoj.

Prije otkrivanja spomen-ploče, prisutnima su se obratili Mile Milković, sadašnji predsjednik Rotary kluba Gospić i strastveni planinar, te nadaleko poznati gospićki planinar, književnik i novinar Tomislav Čanić(84).


Upravo je Čanić danas predvodio ekipu planinara koji su se popeli na Visočicu, svakako najatraktivniji velebitski vrh koji dominira Likom. Njihove uvodne riječi pružile su kontekst i istaknule važnost Gojtanovog doprinosa.


Nakon toga, povjesničar dr.sc. Ivan Brlić iz Centra za društvene djelatnost „dr. Ivo Pilar“ iz Gospića održao je govor u kojem je detaljno opisao Gojtanov život i rad, nakon čega su, uz pljesak prisutnih, zajedno otkrili spomen ploču.Osim otkrivanja spomen ploče, današnji događaj je uključivao i zajednički uspon na Visočicu, te nakon toga svi sudionici su se spustili na ručak u Rizvanušu. Tamo se nastavilo druženje i razmjena planinarskih priča i dogodovština.


Svečanost postavljanja spomen-ploče Ivanu Gojtanu bila je prigoda za podsjećanje na njegov izvanredan doprinos i inspiraciju koju je pružio mnogim generacijama planinara. Ovaj događaj također je naglasio važnost očuvanja i promicanja planinarske kulture u Hrvatskoj.


Rotary klub Gospić nastavit će s ovom inicijativom, odajući počast i drugim zaslužnim osobama koje su svojim radom i zalaganjem obogatile zajednicu i doprinijele njenom razvoju.