Lika pod bijelim pokrivačem

Snijeg samo povećao apetit medvjedima u Kuterevu

Marin Smolčić

Foto Utočište Kuterevo

Foto Utočište Kuterevo

Medvjede smo sredinom ožujka opet počeli hraniti pa sada nije dobro naprasno činiti stanku. Ovoga „zimskog proljeća“ s nama je još jedna volonterka, stručnjakinja za životinje. To je Zoe Vaughan iz Yorkshirea u Velikoj Britaniji koja je diplomirala za timariteljicu životinja. U dogovoru s nama Zoe medvjedima ovih dana redovno daje obroke kukuruza, sjemenki suncokreta i nešto orašastih plodova, kaže Ivan Crnković Pavenka 


KUTEREVO Snijeg je jutros prekrio cijelu Liku i posvuda se njegova visina kreće od 5-10 centimetara. Na obroncima Velebita doseže i preko 15 centimetara, kao npr. u Kuterevu gdje se nalazi Utočište ze medvjede. Ondje su za svojih devet štićenika još prije dva tjedna počeli pripremati i davati manje obroke, prve nakon zimske hibernacije. Sada će hranidbu nastaviti iako umjesto dominacije Sunca, snijeg pada kao u sred zime. Voditelja Utočišta Ivana Crnkovića Pavenku to nije puno iznenadilo.


-Snijeg ovdje pada od noćas, po lički bi se reklo da „dobro kija“. Medvjede smo sredinom ožujka opet počeli hraniti pa sada nije dobro naprasno činiti stanku. Ovoga „zimskog proljeća“ s nama je još jedna volonterka, stručnjakinja za životinje. To je Zoe Vaughan iz Yorkshirea u Velikoj Britaniji koja je diplomirala za timariteljicu životinja. U dogovoru s nama Zoe medvjedima ovih dana redovno daje obroke kukuruza, sjemenki suncokreta i nešto orašastih plodova.
Medvjedima je dobro, radosni su i zaigrani po snijegu. K’o bezbrižni ljudi kada im se u životu sve „posloži“, zaključuje Ivan Crnković Pavenka.


U Utočištu za medvjede u Kuterevu trenutno je sedam volontera iz EU. Doma im se ne ide zbog lockdowna i nove, nagle ekspanzije COVID-19. Nadomak Kutereva je Otočac gdje korona i ovih dana svakodnevno baca ljude u postelju. Kuterevo je i ova boleština za sada zaobišla.