Turistička lika

Snažan uzlazni trend gospićkog turizma: U prvih osam mjeseci ove godine prijeđen je broj ukupnih noćenja iz 2020. godine

Marin Smolčić

foto: Marin Smolčić

foto: Marin Smolčić

Među stranim turistima tradicionalno prednjače gosti iz Njemačke sa 20,66 posto ukupnih noćenja, slijede gosti iz Nizozemske, Poljske i Belgije. Domaći gosti najviše dolaze iz Zagreba (33,56 posto), zatim iz Splitsko – dalmatinske županije (14,24 posto) i Zadarske županije (9,08 posto).GOSPIĆ – Brojna ulaganja u turističke kapacitete i sadržaje, sve uređeniji grad i bolja turistička ponuda počeli su u centru županija davati sve bolje rezultate. Svjedoče to i službeni podacima Turističke zajednice grada Gospića i sustava eVisitor koji bilježi turistički promet. Tako je u Gradu Gospiću u prvih osam mjeseci ove godine ostvareno je 82 posto više turističkih dolazaka i 34 posto više noćenja u odnosu na isti period prošle godine.


U prvih osam mjeseci ove godine prijeđen je broj ukupnih noćenja iz 2020. godine, što potvrđuje da  je turizam u punom zamahu. Ostvareno je 24 065 noćenja, a pri tome je zamjetan povećani udio stranih gostiju jer od ukupnog broja noćenja u 2021. godini strani turisti su ostvarili 60,06 posto noćenja, a bdomaći gosti 39,94 posto noćenja.


Među stranim turistima tradicionalno prednjače gosti iz Njemačke sa 20,66 posto ukupnih noćenja, slijede gosti iz Nizozemske, Poljske i Belgije. Domaći gosti najviše dolaze iz Zagreba (33,56 posto), zatim iz Splitsko – dalmatinske županije (14,24 posto) i Zadarske županije (9,08 posto).
U usporedbi s pokazateljima iz najbolje turističke godine 2019., u prvih osam mjeseci ostvareno je  18 posto manje noćenja na razini cijele godine, ali zato su srpanj i kolovoz ostvarili izvrsne turističke rezultate te zabilježili 9 posto više dolazaka i 11 posto više noćenja. Turistički djelatnici s područja Gospića s ponosom ističu podatak o rekordnoj posjećenosti u kolovozu ove godine gdje je ostvareno 17 posto više dolazaka i 34 posto više noćenja nego u 2019. godini.


Ovaj pozitivni turistički trend nastavio se i ovih dana, a prema rezervacijama i najavama očekuje se i u rujnu i listopadu  ove godine. U
Gospiću će se prvih dana mjeseca listopada održati najveća regionalna sajamska izložba „Jesen u Lici“ koju svake godine posjeti oko 10 tisuća ljudi, od čega veliki broj turista dolazi iz drugih sredina Hrvatske i BiH.


Većina turista koji odsjedaju na ovome području neizostavno obilaze Memorijalni centar Nikole Tesle u obližnjem Smiljanu, pohode Park prirode Velebit, kao i ciljane kulturne manifestacije po Gospiću kojih ovoga ljeta nije nedostajalo.