Dobrodošli

Simbol Senja opet dostupan za posjetitelje: Tvrđava Nehaj otvorila vrata

Dorotea Prpić

Arhiva NL

Arhiva NL

Posjetitelji i zaposlenici odijeljeni su zaštitnim pleksiglas pregradama, uz obvezu poštovanja udaljenosti od dva metra u unutarnjem prostoru. Radno vrijeme tvrđave od 10 do 18 satiTvrđava Nehaj, simbol grada Senja, od jučer je ponovo otvorena za posjetitelje, ali uz pridržavanje svih mjera zaštite od koronavirusa koje su propisali Stožer Civilne zaštite RH, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo kulture. Posjetitelji i zaposlenici odijeljeni su zaštitnim pleksiglas pregradama, uz obvezu poštovanja udaljenosti od dva metra u unutarnjem prostoru.


Ograničen je i broj posjetitelja pa u tvrđavu istovremeno može ući deset posjetitelja i poželjno je da nose zaštitne maske, a na ulazu slijedi dezinfekcija ruku.


– Posebno nam je žao što ove godine nećemo imati Školu u prirodi jer nas dolazak djece i učenje s njima veseli. Ove smo godine imali jednu ili dvije ekskurzije i onda je to sve prekinuto. A za sezonu smo se pripremili, tiskali smo ulaznice te prospekte za Zbirku oružja i vojne opreme i sve spremno čeka, ako ne bude za ovu godinu, bit će za sljedeću, iako se mi nadamo da će to popustiti, putevi i granice se otvoriti i da će nam doći naši posjetitelji – kaže Blaženka Ljubović, ravnateljica Gradskog muzeja Senj koji upravlja i tvrđavom Nehaj.
U prizemlju senjske tvrđave može se pogledati izložba Povijest senjskih crkava, a zatim po etažama Senjski uskoci i Senjska primorska kapetanija te zbirka oružja i vojne opreme. Posebno prihvaćena i zanimljiva posjetiteljima je izložba Gradski i plemićki grbovi Senja. Tu je i izložba Povijest tvrđave Nehaj od 558. do 2008. godine, pozornost plijeni i samo brdo Nehaj s obilježenim stazama nazvanim po poznatim ličnostima iz uskočkog doba, a ove iznimne povijesne vrijednosti posjetitelji svakodnevno mogu obići u vremenu od 10 do 18 sati.


Za posjetitelje je ponovo otvoren i Gradski muzej Senj koji posjetiteljima nudi niz povijesnih vrijednosti. U prizemlju je najstarija povijest s arheološkom zbirkom, a penjući se katovima, ide se prema novijem vremenu i posjetiteljima su dostupne izložbe primjerice Intelektualni krug Senja, Senj i Senjani u Domovinskom ratu, Zbirka glagoljice i glagoljskog tiskarstva, Prirodoslovna zbirka – Velebit te Etnografska zbirka – Bunjevci.


– Zgrada muzeja, kao i trđava Nehaj, svojim izgledom mame i pozivaju na razgledavanje, to su spomenici kulture koji imaju svoju povijest i zanimljivost. A tu je i naša Lođa čiji prostor smo oplemenili replikama grbova, a čeka se i nastavak njena daljnjeg uređenja – poziva profesorica Ljubović i ističe da posjetitelji imaju što vidjeti i naučiti o bogatoj senjskoj povijesti.


Radno vrijeme Gradskog muzeja je od ponedjeljka do petka od 7 do 15 sati, a vikendom je zatvoren.