Skromno

Senjski vatrogasci proslavili dan svojeg zaštitnika

Dorotea Prpić

Foto Dorotea Prpić

Foto Dorotea Prpić

U skladu s epidemiološkom situacijom i propisanim mjerama zaštite, vatrogasci su svoj dan prigodno obilježili svetom misom služenoj u senjskoj Katedrali i polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća kod centralnog križa na senjskom groblju Svetog Vida za preminule vatrogasce i hrvatske braniteljeVatrogasci s područja Grada Senja jučer su obilježili Dan vatrogastva i blagdan svog nebeskog zaštitnika svetog Florijana. Nažalost, za ovogodišnje obilježavanje dana posvećenog vatrogascima radi epidemije koronavirusom nije bilo moguće upriličiti inače bogati program kojeg vatrogasci Grada Senja već tradicionalno pripremaju za svoj dan, od održavanja svečanih sjednica, smotre vatrogasaca i vozila, dana otvorenih vrata, prezentacije vatrogasne opreme, a nije bilo niti pokazne vatrogasne vježbe niti edukativnih aktivnosti s vrtićarcima i osnovnoškolcima.


Ipak, svoj su dan jučer u skladu s epidemiološkom situacijom i propisanim mjerama zaštite prigodno obilježili svetom misom služenoj u senjskoj Katedrali i polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća kod centralnog križa na senjskom groblju Svetog Vida za preminule vatrogasce i hrvatske branitelje.


Preventivne mjere


– U skladu s aktualnom epidemijom, ovogodišnji svibanj – mjesec zaštite od požara obilježit ćemo provedbom preventivnih mjera, od provjere hidrantske mreže, prohodnosti vatrogasnih i evakuacijskih putova do izrade preinaka i poboljšanja funkcionalnosti vatrogasne opreme, tehnike i vozila i njihove pripreme za požarnu sezonu…
Mi aktivno provodimo i mjere sprečavanja širenja koronavirusa prema potrebama naše lokalne zajednice, a konstantna zadaća nam je i širu javnost upozoravati o mjerama zaštite od požara – kaže zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Senja i zamjenik županijskog zapovjednika Zvonimir Lončarić.


Dodaje i da je senjska Javna vatrogasna postrojba od početka godine intervenirala više od 50 puta te posebno upozorava da je na snazi odluka o zabrani spaljivanja korova na otvorenom prostoru.


– Najzahtjevnije su bile intervencije požara otvorenog prostora zato jer nam tada treba najviše ljudi i vatrogasne tehnike. Tako smo u veljači pa do 20. ožujka odradili najveći broj zahtjevnih intervencija koje su uglavnom bile na našem ruralnom području grada, Krivog Puta, Vratnika, Melnica, Stolca i Hrmotina – kaže Lončarić.


Vatrogasna zajednica Grada Senja od prije tjedan dana pojačana je novim sustavom veze.


– To su tzv. tetra uređaji, satelitska radio veza koja je predviđena za komunikaciju na zapovjednoj razini. Dobili smo 21 takav uređaj, što ručni, što mobilni, od Hrvatske vatrogasne zajednice. Analogna radio veza i dalje će ostati u funkciji i koristit ćemo je, a ovo je sofisticirana tehnika koja će nam podići operativnu sposobnost – pojasnio je Lončarić i istaknuo važnost dobrovoljnih vatrogasaca.


Novi zakon


– Dobrovoljni vatrogasci u sva tri naša DVD-a su nam od izuzetnog značaja. Poglavito moram istaknuti DVD Krasno jer mi jednostavno na području Krasna i u okolici Krasna radi udaljenosti ne možemo intervenirati vatrogasnim vozilom za kraće od 40 minuta, a u nekim predjelima i do sat vremena.


Zato DVD Krasno moramo ojačati u budućnosti. I u DVD-u Sveti Juraj i u DVD-u Senj izuzetno nam je bitno imati čim više dobrovoljnih vatrogasaca. To nam je važno upravo i zato jer je 1. siječnja stupio na snagu novi Zakon o vatrogastvu koji, između ostalog, definira i neke nove norme, kondicije, vezane i za same intervencije i troškove intervencija.


Moramo i dalje ulagati u dobrovoljno vatrogastvo i dobrovoljni vatrogasci moraju biti prepoznati u našem društvu na način da ih se stimulira za njihov rad jer bez dobrovoljnih vatrogasaca ne možemo računati da ćemo imati dobru i uspješnu vatrozaštitu – upozorio je Lončarić i pozvao sve ljude koji se osjećaju sposobni i koji mogu zadovoljiti osnovne uvjete za dobrovoljnog vatrogasca, prvenstveno liječničko uvjerenje o psihofizičkoj sposobnosti i položen tečaj za vatrogasca.


Činjenica je da je posao vatrogasaca i opasan i zahtjevan, ali istovremeno i human. Vatrogasci sebe nesebično daju i požrtvovno spašavaju i ljudske živote, i imovinu, i okoliš i zato im treba poželjeti puno uspjeha i sreće u radu, ali i što manje posla.