Manji priljev

Senjski proračun u pola godine ostvario samo 35 posto planiranih godišnjih prihoda

Dorotea Prpić

Rashodi u prvih šest mjeseci ostvareni su u iznosu od 31,795 milijuna kuna, što čini 48,6 posto godišnjih planiranih rashoda, a odnos prihoda i rashoda rezultirao je manjkom prihoda od 9,327 milijuna kunaSENJ – Nakon gotovo tromjesečne pauze vijećnici Gradskog vijeća Grada Senja održali su sjednicu na čijem su dnevnom redu prevladavale točke vezane za ovogodišnji proračun i programe koji čine njegov sastavni dio.


Prema izvješću gradskih službi, proračun je u šest mjeseci ove godine ostvaren u iznosu od 22,467 milijuna kuna, što je 35,5 posto planiranih godišnjih proračunskih prihoda. Istovremeno su rashodi u prvoj polovini godine ostvareni u iznosu od 31,795 milijuna kuna što čini 48,6 posto godišnjih planiranih rashoda. Odnos prihoda i rashoda u prvoj polovini godine rezultirao je manjkom prihoda od 9,327 milijuna kuna.


Istovremeno se u razvojne programe u istom periodu utrošilo 22,635 milijuna kuna ili 52,1 posto godišnjeg plana. Od tog iznosa najviše otpada na unapređenje infrastrukture, odnosno iznos od 14,278 milijuna kuna te za zaštitu okoliša, održivo gospodarenje prirodom i kulturnom baštinom u iznosu od 8,146 milijuna kuna.


Radio i vrtić
Vijećnici su usvojili i četvrte izmjene ovogodišnjega gradskog proračuna ranije planiranog sa 63,208 milijuna kuna i u kojem se ovim izmjenama prihodi i rashodi smanjuju za svega 1,35 milijuna kuna, što bi značilo da će proračun, unatoč slabom punjenju u prvoj polovini godine, biti ostvaren u iznosu od 61,858 milijuna kuna, koliko se predviđa ovim najnovijim izmjenama proračuna.


Izvješće o radu za prošlu godinu podnijela je direktorica i glavna urednica Radija Senja d.o.o. Gordana Biondić Martić, koja je naglasila da bez financijske podrške Grada Senja, kao jednog od suosnivača koji financira određene emisije, te Agencije za elektroničke medije – Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija, koji također financira četiri emisije, radio ne bi mogao funkcionirati. Radio je prošlu godinu financijski pozitivno poslovao unatoč slabim marketinškim prihodima s obzirom na to da signal senjskog radija pokriva relativno mali prostor, pa je i interes oglašivača slab.


Izvješćujući o protekloj pedagoškoj 2019./2020. godini ravnateljica senjskog Dječjeg vrtića Travica Dubravka Glavaš istaknula je da je zbog koronavirusa bila po mnogočemu drugačija od ostalih, ali što je najvažnije, uspješnom prilagodbom na rad u novim uvjetima uspjelo se očuvati zdravlje i djece i odgojitelja. Kako je najavio obnašatelj dužnosti gradonačelnika Jurica Tomljanović, radovi na dogradnji i obnovi vrtića su pri kraju pa će najmlađi Senjani svoj novi vrtić dobiti za svetog Nikolu – 6. prosinca.


Ostvareni ciljevi


A da je 2019. bila poslovno uspješna, izvijestio je i direktor Vodovoda Hrvatsko primorje – Južni ogranak Milan Nekić i dodao da je poduzeće ostvarilo svoj temeljni cilj – osiguranje maksimalne količine vode za korisnike.


– Ostvaren je i cilj kvalitetnog održavanja svih objekata te pozitivan financijski rezultat, pa dobit nakon oporezivanja iznosi oko 190.000 kuna, a upravo je financijska stabilnost i likvidnost poslovanja temelj za daljnja ulaganja u vodno-komunalnu infrastrukturu, istaknuo je Nekić i najavio nove investicije. Prije svega, to je završetak projektne dokumentacije za gradnju Vodospreme Stinica kapaciteta 5.000 kubika i nadogradnja uređaja i poslovnih prostora na Hrmotinama, kao i aktivno sudjelovanje u budućem EU-projektu vezanom za dobavu vode iz rijeke Gacke do Hrmotina.


Vijećnici su usvojili i novi Poslovnik o radu Gradskog vijeća, a jedna od novina jest mogućnost da se u izvanrednim situacijama sjednice sazivaju i održavaju digitalnim putem.


Nema novih stipendija


Na pitanje nezavisne vijećnice Laure Turkalj kada će biti raspisan natječaj za stipendije učenika i studenata rečeno je da svi postojeći korisnici stipendija još nisu dostavili potvrde da su upisali sljedeću školsku godinu, a nakon toga će biti raspisan natječaj za upražnjena mjesta u postojećem stipendiranju. Nove stipendije nisu planirane u ovogodišnjem gradskom proračunu, ali će biti planirane u proračunu za sljedeću godinu.