Klub maturanata

Senjski maturanti imaju jedinstveni klub u Hrvatskoj. Zasvirao im je bend koji ukupno ima – 320 godina

Dorotea Prpić

Kako ističe tajnik Kluba maturanata senjske gimnazije Branko Svast, Klub broji više od 1.200 članova i jedinstven je u HrvatskojSENJ – Klub maturanata senjske gimnazije upriličio je 41. Susret maturanata. Susret se tradicionalno održava jednom godišnje i to četvrtu subotu u lipnju, a i ove godine je okupio brojne generacije onih koji su polazili poznatu senjsku gimnaziju. Maturanti, senjski gimnazijalci, danas osim u Senju žive diljem Lijepe naše, ali i u inozemstvu, a u druženju s nekadašnjim kolegama iz školskih klupa podijelili su i evocirali sjećanja na srednjoškolske dane u Senju.


I ovogodišnji Susret gimnazijalaca obilježen je prigodnim programom. Započeo je đačkom svetom misom u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Senju, a nastavljen je otvorenjem izložbe pod nazivom »Slika senjskog maturanta«. Izložbu je organizirala Gradska knjižnica Senj u suradnji s Klubom maturanata, a svoje umjetničke radove predstavili su članovi Kluba Jadranka Vukelić, Davorka Škrgulja, Borna Matičić i Mile Tomljanović Luce.


Okupljenima se obratila ravnateljica Gradske knjižnice Senj Ana Prpić Rogić, a program otvorenja izložbe upotpunjen je svirkom i pjesmom VIS-a senjskih umirovljenika Bonaca. Kako je istaknuto, izložba koja donosi slike prelijepih pejzaža, senjskih motiva, portreta, realizma i apstrakcije, moći će se kroz srpanj, uz pridržavanje epidemioloških mjera, razgledati u knjižnici i prodajnog je karaktera.
Maturanti su svoje druženje uz pjesmu i svirku Bonace nastavili ispred prostorija Kluba, a u zgradi gimnazije upriličena je i tradicionalna prozivka maturanata jubilaraca koji su nakon toga druženje nastavili zasebno po generacijama. Kako ističe tajnik Kluba maturanata senjske gimnazije Branko Svast, Klub danas broji više od 1.200 članova i jedinstven je u Hrvatskoj. Naime, mnoge generacije slave obljetnice završetka raznih škola, ali ovakav klub koji okuplja sve generacije jedne škole i koji vodi evidenciju o svakom maturantu senjske gimnazije, ali i koji svake godine dopunjuje članstvo novim generacijama završenih gimnazijalaca, postoji samo u Senju.


Bend od 320 godina


Večer prije svog susreta maturanti glazbenici Senjanima su na Pavlinskom trgu priredili glazbenu večer s evergrinima iz osamdesetih godina. Bend su nazvali »Zauvijek mladi«, predvodi ga Mile Tomljanović Luce koji ove godine obilježava 45 godina mature, a okupio je zaljubljenike u glazbu iz Senja, Novog Vinodolskog, Selca te iz Zagreba odakle dolazi najstariji član benda, gitarist Milan Rogić, porijeklom iz ovih krajeva.
– Gospodin Rogić je ušao u 81. godinu, a pjevač nam ima 74 godine. Svi članovi benda skupa imaju 320 godina – o zauvijek mladom bendu kaže Milan Tomljanović Luce.