USKOK

Senjska udruga branitelja gradi u Francikovcu spomen obilježje za žrtve iz 1945.

Dorotea Prpić

Započeli smo izgradnju spomen-obilježja u selu Francikovac, gdje su 1945. godine mučki pogubljene 84 hrvatske žrtve, a nismo odustali ni od Doma branitelja u Krivom PutuSENJ – Hrvatskom himnom i odavanjem počasti poginulim braniteljima u društvenom domu u Krivom Putu počela je redovna izvještajna, ali i izborna skupština Udruge branitelja Uskok Senj. Kako je u okviru izvješća o radu za prošlu godinu istaknuo predsjednik Milan Tomljanović, odrađene su brojne aktivnosti.


Već početkom godine Udruga je dala svoju podršku i pomoć Gradu Senju i Udruzi Tigar u pripremi i organizaciji obilježavanja obljetnice pogibije Damira Tomljanovića Gavrana. Tada je uspostavljeno i prijateljstvo s Udrugom Tigar 90-91 Rakitje iz kojeg je proizašao i ugovor o suradnji dviju udruga. Paljenjem svijeća i cvijećem obilježene su obljetnice pogibije svih branitelja s područja grada Senja, a svijeće su na grobovima poginulih i umrlih branitelja palili i povodom svih većih blagdana i Svih svetih. Pomogli su i braniteljima koji su lošijeg imovinskog stanja, a zadesila ih je teška bolest, na način da su kod Ministarstva branitelja isposlovali jednokratnu pomoć kako bi im se olakšalo liječenje.


Očistili grobište


– Započeli smo i izgradnju spomen-obilježja žrtvama 2. svjetskog rata u Likarevcu, točnije u selu Francikovac. Tu su 1945. godine mučki pogubljene 84 hrvatske žrtve. Našim zalaganjem i teškim radom uspjeli smo očistiti cijelo grobište od trnja i divljeg raslinja, a donacijom našeg člana Pere Tomljanovića Ćone u vidu 300 kubika materijala, uspjeli smo osposobiti put kojim vozila sada mogu doći do grobišta – istaknuo je Tomljanović, dodavši da radove u Likarevcu nastavljaju i izrazio nadu da će u ovoj godini biti završeni.
– Drugi naš projekt je Dom branitelja u Krivom Putu. Od tog započetog projekta nismo odustali, kao što su neki mislili. Tu smo zajedno s našim gradonačelnikom i institucijama dali veliki obol u rješavanju papirologije. Mislim da ćemo u 2022. godini nastaviti naše započete radove i dovesti Dom branitelja u završnu fazu, a na spomeniku braniteljima u Krasnu obojili smo slova te su sada vidljivija i uočljivija. Još nam je preostalo napraviti premaz spomenika zaštitom za kamen, čime bi posao bio u cijelosti završen, a onda ćemo spomenik prepustiti MO Krasno na čuvanje i održavanje i to planiramo završiti u ovoj godini. Budući da je populacija branitelja sve starija, može se očekivati da će za određeni broj branitelja trebati osigurati i grobno mjesto pa smo 2021. godine sklopili ugovor s Gradskim komunalnim društvom Senj o korištenju tri grobna mjesta u Krivom Putu – rekao je predsjednik Tomljanović i dodao da su svojim radom pomogli obitelji Tošić u Oklaju, selu pored Šibenika. Sanirali su dio kuće koji je bio bez krova, a radi se o obitelji rano preminulog velikog ratnika Tigrova Željka Tošića.


Sistematski pregled


Udruga redovito obilježava i obljetnicu Oluje, kulturni program i veća okupljanja bila su onemogućena zbog epidemioloških mjera, a nabavili su i računalo potrebno za rad i to putem donacije.


– U suradnji s gradonačelnikom omogućili smo prijevoz naših branitelja u Opću bolnicu Gospić na sistematski liječnički pregled. U suradnji s Ministarstvom branitelja dogovorili smo termine kako bismo braniteljima olakšali da što brže i jednostavnije obave preglede, a na povratku smo osigurali ručak za sve branitelje. Zahvaljujem Ministarstvu branitelja, gradonačelniku, djelatnicima Gradske uprave, GKD-u Senj i svim našim sponzorima koji su nam puno pomogli u ostvarenju naših zadanih ciljeva, medijima, zaposlenicima Radio Senja, a najveću zahvalu šaljem svim članovima Udruge koji su svojim nesebičnim radom omogućili da ova udruga obavlja sve svoje zadatke ovako časno, pošteno i uspješno – zahvalio je Tomljanović.


Čestitke starom-novom predsjedniku, novoizabranom vodstvu Udruge, kao i svim njezinim članovima, sa željom da nastave raditi kao i sve prethodne četiri godine, uputio je gradonačelnik Senja Jurica Tomljanović.


– Neka vam vodilja budu pozitivne vrijednosti koje su proizašle iz Domovinskog rata. Uvijek ćete imati partnera u Gradu Senju – rekao je gradonačelnik Jurica Tomljanović.


Milan Tomljanović ponovo izabran za predsjednika


U izbornom dijelu skupštine za predsjednika Udruge branitelja Uskok Senj ponovo je izabran Milan Tomljanović. Dopredsjednik je Milan Vukušić, a tajnik Zvonimir Barbiani. Ostalih deset članova trinaesteročlanog predsjedništva su: Milan Bundalo, Josip Butorac, Mario Granić, Petar Tomljanović Mačak, Zvonimir Lončarić, Josip Krmpotić, Josip Šojat, Damir Šimunić, Milan Samaržija i Gojko Kovačević. U Nadzorni odbor izabrani su Josip Babić, Milan Prpić Čubrk i Dejan Babić. Sud časti čine: Zoran Lončarić, Miroslav Prpić, Alen Papić, Ivan Tomljanović Ćona i Jadranko Nekić.