Gradska knjižnica

Senjska knjižnica proglasila najčitačice. To su Bernardina Mikola i Helena Rukavina

Dorotea Prpić

Na našoj Facebook stranici napravili smo online izložbu »Naši Božići« da se prisjetimo kako smo obilježavali i slavili Božić u našoj knjižnici proteklih godina dok još nije bilo korone – kaže ravnateljica Knjižnice Ana Prpić RogićSENJ – Zbog korone tradicionalno bogat program Gradske knjižnice Senj u doba praznika ove je godine bio reduciran. Izostale su omiljene dječje blagdanske radionice, nije bilo ni tradicionalne božićne predstave kao ni humanitarnih akcija, no djelatnici senjske knjižnice su se potrudili sukladno mjerama ipak unijeti dašak blagdana u svoje aktivnosti i u grad.


– Da, nažalost, korona nam je ukrala Božić. Bilo je u planu mnogo toga, radionica i predstava i raznih humanitarnih akcija, no ništa od toga dok traje ova pošast. No, kao i svake godine, i ove smo okitili knjižnicu i izloge i tako donijeli dašak blagdana, a imamo u ponudi i naše poklon-bonove, odnosno prigodno upakirane članske iskaznice, koje se može darovati. To je uistinu originalan dar koji vodi u neprocjenjiv svijet knjige i čitanja – kaže ravnateljica Gradske knjižnice Senj Ana Prpić Rogić.


Dodijeljene su i tradicionalne godišnje nagrade najčitačima Gradske knjižnice Senj. Radi se o korisnicima Knjižnice s najvećim brojem posudbi u protekloj godini. Za 2020. godinu u kategoriji odraslih nagrađena je čitačica Senjanka Bernardina Mikola, dok je u dječjoj kategoriji najčitačica ove godine Helena Rukavina iz Svetog Jurja. Nagrađene su dobile knjigu po vlastitom izboru, slatki poklon i plaketu.
– Ovo je mala simbolična gesta kojom želimo pohvaliti naše najvjernije čitače i potaknuti ih da i dalje posuđuju knjige u našoj knjižnici i čitaju. Čestitamo od srca nagrađenima i ponosimo se svojim najčitačima, pogotovo onim najmlađima na kojima svijet čitanja ostaje – kaže Ana Prpić Rogić.


Gradska knjižnica Senj otvorena je za posudbu građe.


– Držimo se svih mjera. Maske i dezinfekcija su obavezni. Poštuje se razmak, a naši korisnici su vrlo disciplinirani. Posjećenost i posudba je unatoč svemu dobra, iako s pojavom korone i u našem gradu primjećujemo blagi pad posjećenosti. Unatoč svemu, ljudi vole čitati i to nas veseli. Mi redovito punimo naš katalog, mrežnu stranicu i Facebook stranicu novitetima kako bi sugrađani znali što se čita te kako bismo im dali smjernice i ostale informacije. U ova teška vremena dodatno se oslanjamo na tehnologiju i internet kako bismo ostali u aktivnom kontaktu s našim korisnicima. S tom namjerom smo u doba pandemije kad nam je mnogo toga uskraćeno, odlučili na našoj Facebook stranici napraviti online izložbu »Naši Božići« da se prisjetimo kako smo obilježavali i slavili Božić u našoj knjižnici proteklih godina dok još nije bilo korone. Bilo je veselo, s puno pjesme, čitanja i druženja te raznih prigodnih programa kojima smo oplemenjivali blagdansko doba – ističe ravnateljica Knjižnice, uz nadu da će se dogodine Božić slaviti u prepunoj knjižnici, onako kako je bilo prije korone.