ADVENT U SENJU

Senj danas uplovljava u najljepše doba godine. Sve je spremno za paljenje lampica i Toljin koncert

Dorotea Prpić

Moto Mrazovi ove će godine pridonijeti stvaranju božićnog ugođaja u Senju

Moto Mrazovi ove će godine pridonijeti stvaranju božićnog ugođaja u Senju

U nastavku adventskog programa Senjani i gosti moći će uživati u priredbama, izložbama, predstavama za djecu, humanitarnom koncertu, kinoprojekcijama, likovnim radionicama, dočeku Djeda Božićnjaka, druženju s Moto Mrazovima te u okusima i mirisima blagdanaZa najljepši dio godine Grad Senj i Turistička zajednica grada Senja u suorganizaciji s gradskim ustanovama, institucijama, udrugama, klubovima i društvima pripremili su prigodan adventski program. Adventska događanja započinju danas paljenjem božićnih lampica i prve adventske svijeće na Pavlinskom trgu uz prigodni koncert Marka Tolje, a u nastavku ovogodišnjeg adventskog programa koji će trajati do konca godine moći će se uživati u koncertima, priredbama, izložbama, predstavama za djecu, humanitarnom koncertu, kinoprojekcijama, likovnim radionicama, dočeku Djeda Božićnjaka, druženju s Moto Mrazovima te u okusima i mirisima blagdana.


U utorak, 28. studenoga na Frankopanskom trgu u 10 sati u atriju Gradske vijećnice (Lože) bit će otvorena izložba Gradskog muzeja Senj pod nazivom »U susret Božiću – Božićne jaslice«. U četvrtak, 1. prosinca, u Gradskoj knjižnici Senj za 17.30 sati najavljena je pričaonica za djecu pod vodstvom prof. Ileane Tomljanović, a nosi naziv Snježne pahulje. U subotu, 3. prosinca, od 10 sati na Pavlinskom trgu bit će održan Sajam dobrih želja Osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića uz prigodni božićni program Dječjeg vrtića Travica te predstava za djecu »Djed Mraz u panici« i zabava uz VIS Bonaca, a srednjoškolci Srednje škole Pavla Rittera Vitezovića častit će božićnim keksićima.


Lampioni božićnih želja


U ponedjeljak, 5. prosinca, Pučko učilište u Domu kulture u 12 sati organizira predstavu za djecu naziva »Larina božićna priča«, a 6. prosinca sv. Nikola će u senjskoj Katedrali u 16 sati darivati djecu. Gradska knjižnica u četvrtak, 8. prosinca, u 17.30 sati organizira likovnu radionicu pod vodstvom umjetnice Zrinke Ostović na temu »Sveti Nikola darove nosi«, a istog dana u Domu kulture u 18.30 sati počinje humanitarni koncert. Program se nastavlja u Domu kulture i u petak, 9. prosinca, kada je u 19 sati najavljena stand up predstava »Zovu nas Bosanci«, a istog dana u Kući Velebita i Društvenom domu u Krasnu u organizaciji Nacionalnog parka Sjeverni Velebit u 17 sati počinje obilježavanje Međunarodnog dana planina.
U subotu, 10. prosinca, u Domu kulture u 18 sati slijedi tradicionalna priredba »Djeca pjevaju«, a nakon toga Udruga Školjka pustit će lampione božićnih želja s Pavlinskog trga. U četvrtak, 15. prosinca, Gradska knjižnica organizira likovnu radionicu za djecu naslova »Djed Mraz dolazi u grad« pod vodstvom umjetnice Zrinke Ostović, a u subotu na Pavlinskom trgu u 10 sati najavljen je dolazak Djeda Božićnjaka, mađioničarski nastup Adventska čarolija uz zabavu VIS-a Bonaca.


Učeničke priredbe


Osnovnoškolci u utorak, 20. prosinca, u 18 sati u Domu kulture daju svoj doprinos Adventu prigodnom božićnom priredbom, a dan kasnije, 21. prosinca, u 18 sati u istom prostoru svoj božićni program predstavit će učenici glazbenog odjela Osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića. Također, 21. prosinca u 18 sati u župnoj crkvi u Svetom Jurju slijedi božićni koncert Jose Butorca i Mladena Žmaka.


U Gradskoj knjižnici u četvrtak, 22. prosinca, u 17.30 sati slijedi predstava za djecu pod nazivom »Tajna božićne noći« u izvedbi kazališta Mjesec, a u 19 sati slijedi dodjela nagrada najčitačima Gradske knjižnice Senj za 2022. godinu. Isti dan u Područnoj školi Vjenceslava Novaka u Svetom Jurju u 18 sati božićnu priredbu priređuju učenici te područne škole, a dan kasnije, u petak 23. prosinca, u 12 sati priredbu priređuju i učenici Područne škole dr. Milana Anića iz Krasna.


Za badnje jutro na Pavlinskom trgu u 10 sati organizira se veliki blagdanski brudet i kuhano vino uz svirku Coffee Shop Acoustic, uz to senjski Moto Mrazovi će darivati djecu, a 26. prosinca, u ponedjeljak, na blagdan sv. Stjepana, u senjskoj Katedrali u 19 sati bit će održana božićna akademija.


Božićni crtići


Od 27. do 30. prosinca u Domu kulture prikazivat će se najljepši božićni crtići za djecu, a 2022. godina zajednički će se ispratiti u petak, 30. prosinca, na Pavlinskom trgu s početkom u 18 sati blagdanskim druženjem uz gurmanski gulaš i kuhano vino te svirku Dua Mirakul.


Uz Grad Senj i Turističku zajednicu grada Senja koji potpisuju organizaciju, suorganizatori ovog bogatog adventskog programa su Pučko otvoreno učilište Milutina Cihlara Nehajeva, Gradska knjižnica Senj, Gradski muzej Senj, Osnovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića, Dječji vrtić Travica, Srednja škola Pavla Rittera Vitezovića, Senjska liga protiv raka, Javna ustanova Nacionalni park Sjeverni Velebit, Maya’s Dance Nation, Udruga Školjka Senj i Moto racing klub Senj.