Zahvala veleposlanika

Senj će ovog ljeta ugostiti 80 djece iz Ukrajine

Dorotea Prpić

Grad Senj će zajedno s Ličko-senjskom županijom, senjskim Crvenim križem i osnovnom školom organizirati dva turnusa po 40 djeceSENJ – »Najprije se želim zahvaliti Republici Hrvatskoj, Hrvaticama i Hrvatima na velikoj podršci Republici Ukrajini. I to različitoj podršci, humanitarnoj, političkoj, tehničkoj… Jedan od vidova ove podrške je prihvat Ukrajinaca koji su došli u Senj, ali i diljem Hrvatske. Hrvatska je također prije tridesetak godina doživjela vanjsku agresiju, Hrvatice i Hrvati znaju što je braniti svoju državu, a nažalost znaju i što znači biti izbjeglica. Ukrajinci koji su došli u Hrvatsku, a danas čujem i da neki ovdje u Senju rade, vrlo su zadovoljni.


I moj unuk je došao u Hrvatsku, ide u treći razred u Zagrebu i već govori hrvatski pa me i korigira. Mi smo danas govorili o mogućem prihvatu djece iz Ukrajine da provedu odmor u Hrvatskoj. Grad Senj je spreman prihvatiti djecu, a na našoj, ukrajinskoj strani je sada da organiziramo dolazak djece – rekao je veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj Vasilj Kirilič nakon sastanka u Uredu gradonačelnika, kojem su uz gradonačelnika Juricu Tomljanovića prisustvovali i župan Ličko-senjski Ernest Petry, predsjednik Gradskog vijeća Željko Tomljanović, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Senj Ante Škrgatić i Rosanda Bilović, ravnateljica senjske osnovne škole, u kojoj će djeca biti smještena.


– S ukrajinskim veleposlanstvom smo već nekoliko mjeseci u intenzivnom kontaktu, Ličko-senjska županija je jako puno napravila za izbjeglice iz Ukrajine. Kroz naš prihvatni centar prošlo je više od 750 ljudi, od kojih je više od 600 smješteno na području Ličko-senjske i rubnom dijelu Karlovačke županije. Organizirali smo i razne aktivnosti sakupljanja humanitarne pomoći po svim općinama i gradovima u Županiji. Zahvaljujem i gradonačelniku Senja i predsjedniku Gradskog vijeća koji su na prijedlog ukrajinskog veleposlanstva odmah reagirali kako bi se tijekom turističke sezone iskoristile obrazovne ustanove na području grada Senja, ali i drugim područjima Ličko-senjske županije, te djeci iz Ukrajine s njihovim majkama omogućili 15 dana boravka na moru u dva turnusa. Osim u Senju, djeca bi bila smještena i na području Novalje, Karlobaga i Otočca – kazao je župan Petry.
– Grad Senj će zajedno s Ličko-senjskom županijom, senjskim Crvenim križem i osnovnom školom organizirati dva turnusa po 40 djece. Dobrodošli su i vjerujem da će im u Senju biti lijepo – rekao je gradonačelnik Jurica Tomljanović.


– Na inicijativu našeg župana odmah smo se uključili u akciju i nadamo se da će djeca što prije doći i da bar malo zaborave užase koje proživljavaju u Ukrajini – istaknuo je predsjednik GV-a Željko Tomljanović. Veleposlanik je s domaćinima obišao i prostorije u senjskoj osnovnoj školi u kojima će djeca boraviti.