AgroVelebit

Sadnja krumpira u Lici potrajat će još sedam do deset dana

Marin Smolčić

Trenutno nam je ostalo oko 10 tona sjemenskog krumpira, najviše za naše potrebe i samo nešto za prodaju. Cijena kilograma sjemenskog krumpira srednje kalibraže trenutno iznosi 1,5 eura, kaže Vidaković



 


 


Ličanima je stoljećima glavni vremenski orijentir za sadnju krumpira bio Velebit. Dok god su se na višim obroncima ove mitske planine viđale snježne „bijele kape“, sa sadnjom najpopularnije ratarske ličke kulture nije se žurilo. Klimatske promjene i promjene navika u tretiranju agrara promjenile su se zadnjih godina. Potvrdio nam je to najveći proizvođač merkatilnog i sjemenskog krumpira u Lici, direktor poduzeća „AgroVelebit“ iz Lovinca Nikola Vidaković. Unatrag 12 godina postojanja „AgroVelebit“ se nametnuo vrhunskom kvalitetom krumpira pa je zaposjeo većinu trgovačkih lanaca u Hrvatskoj. Zaposlenike ove tvrtke ovih dana očekuje veliki posao.




„Ovaj tjedan ćemo posaditi preko 30 hektara površine s nekoliko vrhunskih sorti sjemenskog krumpira. Ličani su ove godine nešto kasnili sa sadnjom jer je bilo puno vlage u tlu, a i temperature zraka su bile prilično niske. U privatnim okolnostima Ličani i dalje najviše vjeruju u sortu crveni desire, vrlo kvalitetnu i oprobanu sortu krumpira koja se u našoj regiji sadi i uspješno uzgaja već dugo godina.


Ovoga proljeća smo prodali dosta francuskih sorti krumpira, tu je i vrlo popularni mikado. Sjemenski krumpir smo zimus skladištili na +4 stupnja C. Trenutno nam je ostalo oko 10 tona sjemenskog krumpira, najviše za naše potrebe i samo nešto za prodaju. Cijena kilograma sjemenskog krumpira srednje kalibraže trenutno iznosi 1,5 eura.


Lička klima i tlo doista imaju najbolje uvjete za uzgoj krumpira. Od tuda i uvriježeno mišljenje kako je „lički krumpir najbolji“. Sorta lički krumpir ne postoji, ali postoji istina da je kvaliteta svih sorti krumpira uzgojenih u Lici uvijek ukusnija i bolja od istovjetnih sorti uzgojenih izvan Like. Osim sastava tla i mikro-klime lički krumpir ima veću količinu suhe tvari, što se povoljno odražava na okus, klijavost i općenito veću kvalitetu krumpira iz Like“, pojašnjava nam Nikola Vidaković, direktor  AgroVelebita.


 


Jedam od presudnih uvjeta u kvaliteti krumpira ovog proizvođača leži u činjenici što se ondje već godinama vrši navodnjavanje njiva krumpira. Tako se ovdje ne gleda u nebo hoće li se blagoroda kiša spustiti na tlo.


Čini se da je došlo vrijeme da se navodnjavnju ličkih njiva posveti već pažnja jer je Ličko-senjska županija nedavno potpisala Ugovore o izradi projektne dokumentacije  o planu navodnjavanja za nekoliko širih područja. Tako bi u zaborav konačno mogle otići sušne godine kada tijekom ljeta na poljoprivredne kulture nije pala niti kap kiše. U dijelovima godine kada je to bilo najpotrebnije.