Nužna hitna intervencija

RUGLO POD NEHAJEM Zapuštena Kuća Tićak opasna je za prolaznike i vozila

Dorotea Prpić

S fasade padaju dijelovi žbuke, a na nekim mjestima odavno je više nema. Fasada i crijepovi padali su sa zgrade već u nekoliko navrata, srećom, bez većih posljedica, a nedavno je Grad Senj uz kuću postavio zaštitne ograde kako bi zaštitio prolaznike i vozila koja tim dijelom intenzivno prometujuSENJ – U središtu Senja zgrada poznata kao Kuća Tićak doslovno se raspada. S fasade padaju dijelovi žbuke, a na nekim mjestima odavno je više nema. Fasada i crijepovi padali su sa zgrade već u nekoliko navrata, srećom, za sada bez većih posljedica po prolaznike i vozila, a nedavno je Grad Senj uz kuću postavio zaštitne ograde kako bi zaštitio prolaznike i vozila koja tim dijelom intenzivno prometuju. Sama ograda teško da bi mogla ikoga zaštititi, ali barem upozorava na opasnost.


Dodatna otegotna okolnost je i ta što se upravo kod te zgrade prometnica kroz grad sužava pa su pješaci prisiljeni hodati neposredno ispod zgrade. Uz to, na zgradi već dugo stoji znak »Urušavanje pročelja zgrade«, što dodatno potvrđuje nebrigu vlasnika čije zdanje ne samo da je opasno, nego je i jako ružno vidjeti i odaje dojam zapuštenosti i nebrige.


Kuća ima povijest vlasništva. Bila je nacionalizirana, nakon čega je vraćena vlasnicima tako da je danas prizemlje kuće u vlasništvu Republike Hrvatske, a ostale dvije etaže su u privatnom vlasništvu i stanove koriste zaštićeni najmoprimci.


Potrebne hitne mjere
A s obzirom na to da se nalazi u zaštićenoj kulturnoj cjelini, starogradskoj jezgri Senja, pitali smo za mišljenje Konzervatorski odjel u Gospiću koji je jako dobro upoznat sa stanjem Kuće Tićak i koji upozorava na potrebu hitne sanacije.


– Predmetna građevina se nalazi unutar međa kulturno-povijesne cjeline grada Senja i kulturno je dobro upisano u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, temeljem rješenja od 16. srpnja 2009. godine. Riječ je o povijesnoj građevini, urbanistički dominantnoj u strukturi grada Senja. Zapadno pročelje ima izuzetnu važnost u vizuri rive. Glavno pročelje orijentirano prema moru vertikalno je raščlanjeno pilastrima na deset prozorskih osi i bogato ukrašeno secesijskim vegetabilnim motivima. Sjeverno i istočno pročelje oblikovano je u duhu kasnog baroka s uglavnom rustikom i okvirima oko prozorskih otvora. Na zaglavnom kamenu ulaznog portala ogradnog zida upisana je godina 1705., što se poklapa s oblikovanjem pročelja i svjedoči o razdoblju gradnje kuće. Činjenica je da stanje predmetne građevine nije zadovoljavajuće. Djelovanjem vanjskih faktora, u prvom redu vlaženja uslijed obilnijih kiša te naleta vjetra, dolazi do rapidnog dugogodišnjeg propadanja i degradacije građevine, što se manifestira otpadanjem dijelova fasade i krovnog pokrova, a ima za posljedicu ugrozu života slučajnih prolaznika koji se zadržavaju u neposrednoj blizini građevine – navodi se u pismenom očitovanju Konzervatorskog odjela Gospić i dodaje da je njihov stav da je potrebno poduzeti hitne mjere usmjerene prema osiguravanju neposrednog okoliša građevine zaštitnom ogradom, što je i učinjeno.


Spomenička renta


– Nadalje, nakon primarnog osiguravanja neposrednog okoliša građevine u svrhu izbjegavanja ugroze slučajnih prolaznika, potrebno je poduzeti daljnje mjere zaštite integriteta građevine u vidu izrade projektne dokumentacije vezane uz poduzimanje mjera konstruktivne i građevinske sanacije. Financijska sredstva potrebna za izvođenje tih radova moguće je osigurati kao vlastita financijska sredstva suvlasnika predmetne građevine, ali i zatražiti financijska sredstva Grada Senja, vezano za program spomeničke rente, s obzirom na smještaj građevine unutar uže gradske jezgre Senja i stanje građevine koje zahtijeva hitnu intervenciju. Nadalje, postoji mogućnost financiranja putem nacionalnih sredstava kroz program Javnih potreba u kulturi za 2021. godinu (nepokretna kulturna dobra), Ministarstva kulture i medija, s obzirom na to da se predmetna građevina nalazi unutar međa kulturno-povijesne cjeline grada Senja. Za apliciranje na natječaj potrebno je poduzeti predradnje u vidu izbora predstavnika suvlasnika od strane ostalih suvlasnika, ukoliko on već nije izabran, a koji će u ime ostalih suvlasnika aplicirati na natječaj – zaključuju iz Konzervatorskog odjela Gospić.


Suvlasnici ne žele reagirati


Upravo s obzirom na mješovitu vlasničku strukturu i činjenicu da Grad Senj uopće nije vlasnik niti u dijelu zgrade, jer bi barem mogao inicirati proceduru oko sanacije zgrade, neko brzo i cjelovito rješenje teško je očekivati jer suvlasnici, ma koji god oni bili, očito ne žele reagirati. Ovo tim više što je Konzervatorski odjel Ministarstva kulture prije nekoliko godina pokrenuo postupak protiv vlasnika, ali su se oni žalili na tu odluku, što je naposljetku rezultiralo poništenjem odluke na Visokom upravnom sudu. To, međutim, ne priječi da se ponovo pokrene takav postupak jer nitko od suvlasnika ni dalje ne reagira, premda imaju obvezu brinuti o svom vlasništvu, osobito predstavlja li ugrozu i prijetnju koja bi mogla i tragično završiti.