PP Grabovača

Riječani i Zagrepčani vrše probno lasersko snimanje u špilji Samograd

Marin Smolčić

Podaci dobiveni snimanjem koriste se za geomorfološku analizu, a plan je koristiti ih i u mikroklimatskom modeliranjuPERUŠIĆ Ovih dana impozantnom špiljom Samograd u Pećinskom parku Grabovača povremeno odjekuju ljudski glasovi. Među novim projektima koji se neprestano provode u PP Grabovača izdvojimo podatak po kojemu je tijekom kolovoza 2021. godine provedeno probno lasersko snimanje spilje Samograd. Lasersko skeniranje  špilje Samograd, najvećeg geomorfološkog objekta na širem području,  rezultat je suradnje Geografskog odsjeka PMF-a Sveučilišta u Zagrebu, Građevinskog fakulteta u Rijeci i JU Pećinski park Grabovača. 


Za lasersko snimanje korišten je laserski 3D skener FARO Focus 3D X130 koji ima domet od 0,6 do 130 metara,  s preciznošću od ±2 mm, a mjeri do milijun točaka u sekundi. Posjeduje kameru za snimanje sferne fotografije od 70 megapiksela pomoću koje izmjerene točke, osim položaja u prostoru, dobivaju i informacije o boji snimanog objekta pa je moguće kreirati vrlo detaljne i realistične 3D modele.


Podaci dobiveni snimanjem koriste se za geomorfološku analizu, a plan je koristiti ih i u mikroklimatskom modeliranju. Probnim laserskim skeniranjem Samograda skupljeno je dragocjeno iskustvo koje će se iskoristiti u planiranju snimanja cijele spilje koje je planirano za 2021. godinu.
Prema legendi špilja Samograd bila je podzemnim hodnikom povezana s turskom kulom pa su tadašnje vojne posade imale  kamo pobjeći u slučaju pogibelji. Govorilo se kako je taj tunel već stotinama godina zatrpan zbog tektonskih poremećaja. Istraživanja su pokazala da se radilo samo o neutemeljenim pričama.