NP Sjeverni Velebit

Remek djelo graditeljstva: Traje rekonstrukcija Premužićeve staze na Velebitu

Dorotea Prpić

Premužićeva staza danas se smatra pravim remek-djelom graditeljstva jer je građena u kamenu – suhozidu

Premužićeva staza danas se smatra pravim remek-djelom graditeljstva jer je građena u kamenu – suhozidu

Krajnji cilj je dugoročno pozitivno utjecati na svijest posjetitelja o važnosti i vrijednosti područja za cijeli ekosustav te privlačenje još većeg broja posjetitelja na ovu nesvakidašnju i zanimljivu stazu, kažu u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit 


SENJ – U Nacionalnom parku Sjeverni Velebit u tijeku je rekonstrukcija Premužićeve staze.


– Rekonstrukcijom staze i postavljanjem edukativno -informacijskih ploča, stavlja se naglasak na edukacijsko-poučni dio u kojem je predviđeno da se informiranjem prolaznika poveća razina svijesti i znanja o ekosustavu područja koji je službeno zaštićen kao kulturno dobro od nacionalnog značaja, kao i utjecaju šume na kompletni život na Zemlji kroz refleksiju na klimu, faunu i čovjeka. Krajnji cilj je dugoročno pozitivno utjecati na svijest posjetitelja o važnosti i vrijednosti područja za cijeli ekosustav te privlačenje još većeg broja posjetitelja na ovu nesvakidašnju i zanimljivu stazu, kažu u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit.


Staza je duga 57 kilometara i nosi ime svoga projektanta i graditelja

Staza je duga 57 kilometara i nosi ime svoga projektanta i graditelja
 


Stazu je projektirao i gradio inženjer šumarstva Ante Premužić, strastveni planinar i zaljubljenik u ljepote Velebita od 1930. do 1933. godine. Kasnije su je, graditelju u čast, hrvatski planinari prozvali njegovim imenom. Premužićevu stazu danas smatramo pravim remek-djelom graditeljstva jer je građena u kamenu – suhozidu, te je položena tako da na vrlo jednostavan način vodi u najsurovije i najkrševitije dijelove sjevernog Velebita – Hajdučke i Rožanske kukove. Proteže se hrptom planine od Zavižana do Baških Oštarija na srednjem Velebitu i duga je 57 kilometara. Staza nema teških uspona pa je pogodna i za posjetitelje nenavikle na planinarenje. S Premužićeve se staze odvaja nekoliko uspona na neke od najljepših vrhunaca sjevernog i srednjeg Velebita – Gromovaču, Crikvenu, Šatorinu i druge. Kroz NP Sjeverni Velebit prolazi 16 kilometara staze, a na otprilike dva sata hoda od Zavižana nalazi se i planinarsko sklonište Rossijeva koliba.


Premužićeva staza 2009. godine u cijeloj je svojoj dužini i službeno zaštićena kao kulturno dobro od nacionalnog značaja. Iznos potpore za ovaj projekt je oko 410.000 kuna, a dodijeljena je iz programa ruralnog razvoja, za razvoj i održivost šuma, s tim da dio sredstava ulaže i NP Sjeverni Velebit. Radovi će se provoditi tijekom ljetnih mjeseci, stoga se posjetitelji mole za razumijevanje i povećan oprez prilikom prolaska stazom.