Jedinstven sustav

Raspisan Javni poziv za korištenje znaka Lika Quality

Marin Smolčić

Njegov značaj potvrđuje činjenica da je destinacija Lika upravo zahvaljujući sustavu kategorizaciji Lika Quality uvrštena na popis TOP 100 zelenih održivih destinacija svijeta u 2020. godini i to među 15 najboljihOznaka Lika Quality jedinstveni je sustav certificiranja lokalnih ličkih proizvoda pokrenut još 2017. godine kao dio projekta „INTEGRA Lika 2020“.


Njegov značaj potvrđuje činjenica da je destinacija Lika upravo zahvaljujući sustavu kategorizaciji Lika Quality uvrštena na popis TOP 100 zelenih održivih destinacija svijeta u 2020. godini i to među 15 najboljih.


Uskoro će se povećati broj OPG-a i udruga čiji proizvodi imaju ovaj znak jer se kreće s novim krugom prijava za zainteresirane koji žele da njihovi proizvodi imaju ovaj prestižni znak.
Jedan od glavnih uvjeta da bi neki proizvod nosio oznaku Lika Quality je njegovo lokalno podrijetlo iz nekih područje destinacije Lika: Brinje, Donji Lapac, Gospić, Gračac, Karlobag, Lovinac, Otočac, Perušić, Plaški, Plitvička Jezera, Rakovica, Saborsko, Senj, Udbina i Vrhovine.


Proizvođači moraju biti registrirani sukladno svim zakonskim propisima, a proizvodi moraju biti karakteristični za podneblje destinacije Lika.


Obzirom da je gotovo 60 posto ukupne površine Lika zaštićeno nekim oblikom zaštite prema Zakonu o zaštiti prirode, destinaciju Lika često se naziva ekološkom oazom zbog čega je i sama kvaliteta lokalnih namirnica iznimna te se svrstava u kategoriju „premium“. Iz tog razloga lokalni lički proizvođači sve se više okreću ekološkom uzgoju i proizvodnji što je svakako bonus u kvaliteti proizvoda.


Novi javni poziv otvoren je do 1. lipnja ove godine, a obrasce za prijavu proizvođači mogu dobiti u uredu Klastera u Gospiću.


Voditeljica Klastera Lika Petra Tomljenović najavljujw online radionicu.


– Na radionici će detaljno objasniti postupak prijave, potrebnu dokumentaciju te odgovarati na pitanja zainteresiranih. Certificiranjem kvalitetnih lokalnih proizvoda oznakom Lika Quality želimo destinaciju Lika brendirati kao gastro destinaciju u kojoj će turisti osim u prirodnim ljepotama uživati i u hrani, a na korist lokalnog stanovništva.


Promocijom proizvoda pod zajedničkim brednom „Lika Quality“ povezujemo proizvođače i otvaramo im nova tržišta u destinaciji ali i širom Hrvatske s ciljem da turisti nezaboravan doživljaj boravka u destinaciji Lika ponesu kući kroz lokalne proizvode i suvenire, rekla nam je Petra Tomljenović.


Područje Like je svojevrsna ekološka jezgra Hrvatske koja, osim jedinstvenih prirodnih ljepota, ima i jedinstvenu kuhinju, s namirnicama proizvedenim u ovoj ekološkoj oazi i na tradicijski način. Svatko tko posjeti Lika destinaciju trebao bi imati priliku u potpunosti osjetiti, doživjeti i svakako kušati ličke specijalitete.


Lika destinacija obuhvaća dijelove Ličko-senjske, Karlovačke i Zadarske županije te tako tvori prirodno zaokruženu cjelinu. Ovo područje s posebno kvalitetnim proizvodima s oznakom Lika Quality dodatno brendira ovu destinaciju kao destinacija zaštićenih područja prirode.