Švičko jezero krcato ribom

Raj za ribolovce: Uživancija na koncu vodotoka rijeke Gacke

Marin Smolčić

Snimio M. SMOLČIĆ

Snimio M. SMOLČIĆ

Sve je više ribolovaca koji na Gacki primjenjuju pravilo „ulovi i vrati natrag u rijeku“ 


Švičko jezero je zadnji živući dio nekada velebne rijeke Gacke. Voda se u ovaj dio nekadašnjeg vodotoka pušta povremeno, dovoljno da bi taj mini-akvatorij bio krcat ribom. Uglavnom štukom jer je ovaj riječni predator u jezeru našao svoj idealni areal. Ovdje u obilju uživaju i šarani koji, kada malo porastu, lakše izbjegavaju štukinu nadmoć.


 
Jučerašnji blagdan Presvetog Tijela i Krvi Kristove mnogi su spojili s vikendom i mahom ga provode u prirodi. Vremenske prilike uglavnom su im bile sklone, idealne za odmor uz roštilj, poneki kotlić i ribolov. Neki su izletnici potegli čak iz Zagreba kako bi odmorili tijelo i dušu u tišini Švičkog jezera na Gacki. Nerijetko se tu vide i šatori pa  se uz ribolovne štapove dežura i po nekoliko dana i noći. Sve kako bi se ulovio “kapitalac” od petnaestak i više kilograma. Do kraja produženog vikenda očekuje se ulov više takvih, a ako bude ribičke sreće i još i većih.


Snimio M. SMOLČIĆ


 


Sve je više ribolovaca koji na Gacki primjenjuju pravilo „ulovi i vrati natrag u rijeku“.  Manji primjerci štuke i šarana obično nisu te sreće i završavaju u fish-paprikašu ili na roštilju. Takve delicije će svakako popraviti raspoloženje ribolovaca u osami i povremnom asketskom načinu života kojega donosi život u  nedirnutoj prirodi.


Snimio M. SMOLČIĆ