Visoki upravni sud

Propali pokušaji Gradskog vijeća u Otočcu da protežiraju nakaradni gradski proračun

Marin Smolčić

snimio Marin Smolčić

snimio Marin Smolčić

Gradonačelnik Grada Otočca Stjepan Kostelac (nezavisni) odmah je javno reagirao na ovu odluku Visokog upravnog suda RH.OTOČAC – Visoki upravni sud RH u svezi nezakonitog proračuna Grada Otočca za 2020. godinu potvrdio je prvotno mišljenje ministra financija Zdravka Marića i gradonačelnika Grada Otočca Stjepana Kostelca koji su nakon izmjena i kreiranja gradskog proračuna od strane Gradskog vijeća i većinskog HDZ-a taj dokument prozvali nezakonitim i nevažećim.


Gradonačelnik Grada Otočca Stjepan Kostelac (nezavisni) odmah je javno reagirao na ovu odluku Visokog upravnog suda RH.

– Visoki upravni sud utvrdio je da izmijenjeni Proračun Grada Otočca nije uravnotežen što je nezakonito, ali što je još gore proračun je unakažen što Visoki upravni sud nije niti razmatrao. Proračun je donijela HDZ-ova većina u Gradskom vijeću na čelu sa Branislavom Šutićem i takav proračun nije bio uporabljiv. Sva sredstva u proračunu namijenjena za projekte i investicije od strane HDZ-ove većine u Gradskom vijeću stavljena su na potpuno izmišljene pozicije koje su bez projekata ili za koje nitko nije čuo i to samo zato da izvršna vlast ne može ništa raditi u ovoj godini.


Ukinuta su sredstva za izgradnju Dječjeg vrtića „Ciciban“, sredstva za asfaltiranje i nasipavanje nerazvrstanih cesta, izgradnju sportskog centra Otočac, izgradnju Skloništa za male životinje, sredstva za smanjenje gubitaka u vodoopskrbnom sustavu, izgradnju nogostupa u mnogim ulicama u Otočcu, došlo je do smanjenja sredstava za sportske udruge, ukinuće sredstava za Centar za pomoć u kući, smanjenje sredstava za plaće djelatnika i drugih projekata koji već imaju građevinske dozvole i mogli su se raditi ove godine.Grad Otočac nije mogao potpisati ugovor za velike projekte kao niti izgradnja širokopojasnog Interneta koji ugovor smo trebali potpisati zajedno sa Gradom Gospićem i Općinom Plitvička Jezera, a radi se oko 100 mil. kuna i čija je realizacija sada upitna. Ukupno skinuto je ili prenamijenjeno gotovo trećina planiranog proračuna na nepostojeće projekte kao što je izgradnja bazena od 3 milijuna kuna i za nepostojeće dugove od 10 milijuna kuna i slično, da sve ne nabrajam.


Ova šteta koja je nanesena građanima Grada Otočca zbog nemogućnosti izvršenja svih ovih projekata je nesaglediva. Godina se uskoro bliži kraju i ove projekte je više nemoguće ove godine realizirati. Ovi problemi sa proračunom se ponavljaju već tri uzastopne godine kako je formirana ova HDZ-ova većina u Gradskom vijeću. Nezakonitost, namještanje u proračunu sredstava za prijatelje i vijećnike ne misleći na ukupne potrebe svih građana Grada Otočca i na javni interes građana. Ovo je ujedno i opomena građanima Grada Otočca da ubuduće paze koga biraju u Gradsko vijeće, ustvrdio je gradonačelnik Kostelac.


Tijekom rješavanja ovog upravno-financijskog spora Vrhovni upravni sud je od Gradskog vijeća Grada Otočca tražio pojašnjenje nekolicine nezakonitih postupaka i prijedloga, ali na te upita nije dobio bilo kakav odgovor. Gradonačelnik Stjepan Kostelac tvrdi kako je težnja Gradskog vijeća kojega čini HDZ-ova većina i koalicijski partneri da ove četiri godine mandata izigravaju potpunu vlast u Otočcu. Sada je na potezu Vlada Republike Hrvatske koja treba imenovati povjerenika i raspisati prijevremene lokalne izbore. Na ovaj će način Otočac u nepunih šest mjeseci održati dvoje lokalnih izbora: ove izvanredne i na proljeće one redovne.