Sudbonosni dani

Promovirana knjiga “Lički junak Pajo Šimić” Stjepana Blažanovića

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

U sudbonosnim danima rujna 1991. Pajo Šimić sa šačicom istomišljenika stvarao je prvu crtu obrane oko GospićaU sudbonosnim danima jeseni 1991. godine, jedan od istaknutih organizatora obrane Gospića svakako je bio Pajo Šimić, zapovjednik nikada službeno priznate 117. brigade ZNG-a Gospića.


U gospićkog KIC-u danas je sklopu obilježavanja 30. obljetnice međunarodnog priznanja RH promovirana knjiga pod naslovom „Lički junak Pajo Šimić.“


Knjigu autora Stjepana Blažanovića izdala je Udruga centar za stvaralaštvo hrvatskih branitelja “Gavran”.

Promociji je nazočila obitelj preminulog Paje Šimića, njegovi suborci i prijatelji. Zdenko Bando, odvjetnik iz Zagreba, bio je sudionik tih sudbonosnih događaja.


– Imao sam čast biti uz zapovjednika Paju Šimića. Uz suborce i prijatelje, danas su s nama članovi Pajine obitelji. Bio je to čovjek koji se nije štedio za slobodnu Hrvatsku.Uza sve, „čistih ruku i obraza“ i nadasve vrlo pošten. Ova knjiga je početak zvaničnog dijaloga da svako može iznesti svoje mišljenje.


Nakon toga slijedi izdavanje monografije 117. brigade ZNG Gospić. Također su u pripremi i materijali za knjigu o prikazu borbe za slobodni Gospić.


U daljnoj perspektivi je i snimanje filma o obrani Gospića kada je 117. brigada ZNG postavila liniju obrane gdje su kasnije došle ostale postrojbe s ovih prostora i Hrvatskoga primorja i Istre, navodi Zdenko Bando.Iako je nakon Domovinskog rata šačica hrvatskih branitelja okupljena oko jezgra 117. brigade Zbora narodne garde Gospić nastavila borbu za svoje priznavanje i status, to još nisu dočekali.


Autor knjige je Stjepan Blažanović koji se u knjizi osvrnuo na te sudbonosne dane iz rujna 1991. godine kada je upravo Pajo Šimić sa šačicom istomišljenika stvarao prvu liniju obrane oko Gospića.


Pajo Šimić ostao je poznat u ratnim analima što je u kolovozu 1991., u vrijeme „ni rata ni mira,“ organizirao svoje prijatelje i poznanike i opkolilo „labudicu“ JNA s tenkom koja se zaustavila na samom ulazu u Gospić, držeći na ciljnicima Policijsku upravu MUP-a RH, tada jedinu naoružanu postrojbu na gospićkom području.


Nakon što je Pajo Šimić s prijateljima dao rok oficirima JNA za uklanjanje tenka, labudica je ubrzo „popravila“ i odvezla tenk u smjeru bivše vojarne JNA u Kaniškoj ulici.