POVJESNIČAR

Josip Jurčević na tribini u Lici:”Djelovanje UDB-e protiv Crkve osjeti se i danas”

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin SmolčićLIČKI OSIK – Redovna „Tribina četvrtkom“ Župe sv. Josipa ugostila je sinoć povjesničara prof. dr.sc. Josipa Jurčevića koji se predstavio s dvjema knjigama. “Komunistički teror i mučeništvo Crkve-djelovanje UDB-e protiv Crkve u Hrvatskoj od 1945. do 1991.“ našlo se u dvjema knjigama autora.


Tribinu je u ulozi domaćina otvorio voditelj Župe preč. Luka Blažević koji je posebno pozdravio biskupa gospićko-senjskog mons. Zdenka Križića, biskupa u miru dr. Milu Bogovića i gradonačelnika Grada Gospića Karla Starčevića.


O važnosti knjige autor ističe vjerodostojno istraživanje nakon što mu je postala dostupna arhiva bivše UDB-e.
– UDB-a je u mnogome desetljećima bila iznad Komunističke partije. Crkvu su htjeli eliminirati, ali nisu smjeli zbog međunarodnih oikolnosti. Onda su uzeli dugoročnu strategiju i pokušali postupno uništiti Crkvu, što je potrajalo do 1991. Onda se događa paradoks jer promjenom vlasti u RH ti pripadnici UDB-e jednostavno prelaze u sigurnosne službe nove države.


Tako mnogima od njih Crkva i dalje ostaje glavni unutarnji neprijatelj. Kontrolu tih povijesnih procesa možemo osjetiti i danas jer se sve to i dalje događa.


Dubinski problem je u tome što će se ti procesi osjetiti još dugo vremena. Ja sam svoja istraživanja sveo u prvu knjigu, dok sam sve to potkrijepio drugom knjigom gdje su navedeni mnogi izvori i kopije vjerodostojnih dokumenata, rekao je prof. Jurčević.


Sadašnja politička previranja u Rijeci i instalaciju crvene zvijezde prof. Jurčević vidi u nekim naslijeđenim strukturama kojima je manipulirala i moderirala ih upravo UDB-a koja i danas na mnogo mjesta drži moć.


– Sada su prihvatili neku novu paradigmu: građansku, naprednu, demokratsku…, ali se zapravo drže stare paradigme i oživljavaju stare političke dogme. Zato smatram da u Hrvatskoj nedostaje lustracija te ideološke razine jer je to način da se oslkobodimo „zidova“ koji su se u ex-Jugoslaviji štitili vojskom, carinom i sigurnosnim službama.


Takva su vremena prošla. To su klanovski interesi koji se drže te propale, nesretne ideologije. Poznata je stvar da je Tito u jednom njemačkom leksikonu o genocidu 1997. godine svrstan na 10. mjestu kao diktator koji je kriv za smrt više stotina tisuća ljudi. Nužno je da mi u Hrvatskoj sami nađemo snage i da se othrvamo našoj povijesti koja ranije nije imala nikakvih demokratskih dosega. Još od Asustro-ugarske, NDH i bivše države, zaključio je prof. dr. sc. Josip Jurčević.