SENJSKA LIGA PROTIV RAKA

Prevencija pomaže protiv maligne bolesti. Senj već četiri godine bez slučaja raka vrata maternice

Dorotea Prpić

Od 2018. godine kod žena koje dolaze u moju ordinaciju nisam registrirao tu malignu bolest. Istina, ima promjena u PAPA testovima, našli smo i dijagnozu CIN1 i CIN2 i CIN3, ali to su sve premaligne promjene – kaže dr. Miroslav PrpićSENJ – Senjska liga protiv raka i ove se godine uključila u obilježavanje 16. po redu Dana mimoza i Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice. Gledajući broj oboljelih kod nas i u svijetu, broj oboljelih od ove vrste raka je još uvijek dosta velik, saznajemo od predsjednika senjske Lige protiv raka, specijalista ginekologije i opstetricije dr. Miroslava Prpića.


– Rak vrata maternice je jedno od sijela malignih bolesti kod žena i on je još uvijek u vrlo velikom broju prisutan i u Hrvatskoj i u svijetu. U Hrvatskoj je u 2020. godini oboljelo 276 žena, a prema bazi uzroka smrti u 2020. godini, 126 žena umrlo je upravo od raka vrata maternice. To bi značilo da svaki treći dan umre jedna žena zbog raka vrata maternice. Godine 2021. umrle su 122 žene i nešto manja pojavnost je bila te godine. To nam je pokazatelj da idemo naprijed, ali to je još preveliki broj oboljelih i umrlih žena od raka vrata maternice upravo zato što je rak vrata maternice preventabilna bolest, znači može se prevencijom riješiti da se uopće ne pojavljuje. Ako ćemo se redovito kontrolirati i provoditi mjere prevencije, nikada ni jedna žena ne bi trebala oboljeti od raka vrata maternice i zato su tragične i teške te brojke o kojima govorimo – kaže dr. Prpić i posebno ističe HPV infekciju kao uzrok raka vrata maternice.


HPV infekcija


– HPV infekcija je jedan od osnovnih uzroka pojave raka vrata maternice. To je spolno prenosiva bolest. Računa se da se u oko 99 posto dijagnosticiranih slučajeva raka vrata maternice nalazi i HPV infekcija. Sama HPV infekcija ne znači da će se razviti rak vrata maternice, infekcija nam je upozorenje više da se češće kontroliramo i vodimo brigu o svom zdravlju. Imunitet organizma će u velikom broju slučajeva pobijediti HPV infekciju, ali u određenom broju slučajeva neće. U svojoj ordinaciji vidim kad neka žena ima HPV virus ili neku premalignu promjenu, tipa nekih atipičnih stanica, CIN1 i CIN2, i odmah nastupi panika. Ali ne treba paničariti, treba samo biti ozbiljan. Jer da bi se iz tog premalignog stadija razvio rak, potrebno je proći nekoliko godina. Ako promjene napreduju, poduzet će se određene i terapijske i dijagnostičke metode koje će dovesti do toga da je žena opet zdrava žena i da nema više nikakvih promjena – ističe predsjednik dr. Prpić, ali i dodaje da je važno stalno naglašavati potrebu redovnih kontrola, a postoji i dijagnostika da se promjene registriraju na vrijeme.
U Senju od 2018. godine nije registriran niti jedan slučaj raka vrata maternice.


– U Senju je, rekao bih, relativno dobro stanje. Od 2018. godine kod žena koje dolaze u moju ordinaciju s područja Senja nisam registrirao tu malignu bolest. Istina, ima promjena u PAPA testovima, našli smo i dijagnozu CIN1 i CIN2 i CIN3, ali to su sve premaligne promjene. Znači, dijagnozu karcinoma nemamo, što je jako dobro. A to je posljedica zahvaljujući ne meni, jer da nisam ja tu, bio bi netko drugi, nego zahvaljujući tome da žene redovito dolaze na kontrole i da se na vrijeme poduzimaju terapijski zahvati koji rješavaju problem – rekao je dr. Prpić.


– Prema nalazima za rak na području Hrvatske u 2020. godini, rak vrata maternice je bilo treće sijelo malignih bolesti, iza raka dojke i štitnjače. Mi u Senju imamo drukčiju situaciju, sreća da je tako. Ja se nadam da će tako i ostati. Ne mogu sada generalno gledati, ali na području grada Senja za neko vrijeme, nadam se, nećemo govoriti o raku vrata maternice – rekao je dr. Prpić, dodajući da je to najpreventabilnija lokalizacija razvoja karcinoma uopće i po tome žena rak vrata maternice ne bi trebala dobiti nikada, ali moraju svi surađivati.


Redovna kontrola


Ističe da je Dan mimoza povod da žene osvijeste brigu o svom zdravlju, da se redovno kontroliraju i pregledavaju jer samo na taj način, uz sve one ostale preventivne mjere, koje uključuju zdrav život, zdravu ishranu, nepušenje, tjelesnu aktivnost, odgovorno spolno ponašanje i korištenje prezervativa, možemo spriječiti rak vrata maternice. Ističe i značaj cijepljenja u preventivi, s tim da cjepivo danas štiti od devet najčešćih tipova HPV-a koji uzrokuju promjene, što niskog, što visokog rizika.


– Cjepivo nije terapija, već prevencija i najbolje ga je dati djevojčicama i dječacima do osmog razreda, a može i srednjoškolcima i studentima. Bitno se cijepiti prije infekcije ili prije stupanja u spolne odnose, ili ako se stupilo u spolne odnose, a nije došlo do infekcije, bilo bi dobro napraviti kuru cijepljenja kako bi se stekao imunitet. Uz cjepivo, i dalje je potrebno nastaviti se odgovorno spolno ponašati, što podrazumijeva korištenje prezervativa. Uz cjepivo se postotak razvoja malignih bolesti smanjuje, a ako je netko zainteresiran za cijepljenje protiv HPV-a, može se cijepiti i kod mene u ordinaciji ili u Zavodu za javno zdravstvo, može ići i preko škole, preko školske medicine. Do sada sam cijepio dvadeset djevojaka i nije bilo nikakvih problema, a nuspojave su beznačajne, male ili vrlo rijetke – naglašava predsjednik Senjske lige dr. Miroslav Prpić i dodaje da više od 80 posto populacije jednom u životu bude u kontaktu s HPV-om. Međutim, samo korištenje prezervativa ne znači apsolutnu zaštitu jer je dovoljan i kontakt sluznica koji može dovesti do toga da se HPV virus prenese s jedne osobe na drugu.