Perušić

PP Grabovača nastavlja s novim projektima: uskoro nova poučna “Staza pet vrhova”

Marin Smolčić



PERUŠIĆ Suho i lijepo vrijeme razlozi su što je Javna ustanova „Pećinski park Grabovača“ ovih dana nastavila s radovima trasiranja i čišćenja nove poučne staze na području Značajnog krajobraza „Risovac-Grabovača“.


Ovu novost s novinarima je podijelila ravnateljica ove ustanove Jelena Milković.





– Bit će to šesta poučna staza u našoj ustanovi za čije trasiranje dijelom koristimo postojeće šumske vlake i putevi, a dijelom postojeće, ucrtane planinarske puteve.


Nova kružna staza, naziva „Staza pet vrhova“, duga je oko 30 km te spaja vrhove Grabovača (770mnv.), Sklopača (777mnv.), Metlača (799mnv.), Risovac (860mnv.) i Pećinski vrh (793 mnv.).


S pojedinih dijelova staze pruža se panoramski pogled na jezero Kruščica i rijeku Liku, a jednim dijelom staza prolazi uz kanjon rijeke Like.


Početak i završetak staze je u Pećinskom parku Grabovača, kod suvenirnice (Ulaz 1).



Primarni cilj ovog ulaganja je rasterećenje užeg dijela Pećinskog parka Grabovača (špilja Samograd i ostale poučne staze), s čim je Ustanova krenula još 2022. godine otvaranjem izetišta uz obalu rijeke Like.


Radovi na novoj stazi bit će završeni do travnja 2024. godine. Sve radove obavljamo sami, a u zadnjoj fazi realizacije ovoga projekta na red dolaze markacije i putokazi, zaključila je ravnateljica Jelena Milković.


Kao i do sada zaposlenici PP Grabovača sami su projektirali i realizirali sve poučne staze na ovome području koje dolaskom toplijih dana proljeća ožive od glasova stotina posjetitelja parka koji tuda prolaze.