Priznanje

Poznati konzervator Hrvoje Giaconi postao počasni građanin Senja

Dorotea Prpić

Donedavni pročelnik Konzervatorskog odjela u Gospiću, a odnedavno umirovljenik, Hrvoje Giaconi je iznimno dobro surađivao s Gradom Senjom i Gradskim muzejom SenjPrema odluci Gradskog vijeća Grada Senja, javno priznanje počasnog građanina Grada Senja za 2019. godinu dodijeljeno je Hrvoju Giaconiju, donedavnom pročelniku Konzervatorskog odjela u Gospiću, a odnedavno umirovljeniku. Ovo visoko priznanje Giaconi je zaslužio budući da je »zadužio« Senj u oblasti kulture, odnosno spomeničke baštine.


Kao pročelniku Konzervatorskog odjela u Gospiću njegov cilj je bio osigurati kvalitetnu skrb za spomeničku baštinu na području Ličko-senjske županije. Uspostavio je dobru suradnju s lokalnim samoupravama na tom području i njihovim institucijama koje se bave zaštitom i promicanjem bogate sakralne i profane baštine. Iznimno dobro je surađivao s Gradom Senjom i Gradskim muzejom Senj.


– Zahvaljujući stručnoj pomoći i preporukama gospodina Giaconija, brojni spomenici kulture u Senju su obnovljeni i zaštićeni, a na nekima još traju investicijski i zaštitno-restauratorski radovi. U razdoblju od 1997. do 2005. godine, u koje je vrijeme obnašao pročelničku funkciju u Konzervatorskom odjelu Rijeka, a koji je Senju tada bio nadležan, također je pokrenuo i stručno pomagao obnovu vrlo važnih sakralnih i profanih senjskih spomenika kulture – kaže Blaženka Ljubović, ravnateljica Gradskog muzeja Senj, ispred kojeg je i došao prijedlog za dodjelu priznanja.


Stručni nadzor
Konzervatorski odjel Gospić na čelu s Hrvojem Giaconijem kontinuirano je obavljao stručni nadzor nad programima kulturnog razvitka koje je sufinanciralo Ministarstvo kulture, a odnosili su se na investicijsko održavanje, zaštitu, restauraciju i konzervaciju nepokretne i pokretne baštine na područja grada Senja, primjerice na senjskim zidinama, Senjskoj katedrali, crkvi sv. Marije od Arta, župnim crkvama Senjskog dekanata Vratnik, Krivi Put i Sv. Juraj, Sakralnoj baštini Senj, tvrđavi Nehaj, Gradskoj vijećnici, Gradskom muzeju i nad arheološkim istraživanjima provedenim u razdoblju od 2014. godine sve do današnje obnove podzemne infrastrukture u staroj gradskoj jezgri Senja koja je u tijeku.


– Stručna pomoć gospodina Giaconija osobito se odnosila na sakralne i profane objekte koji se nalaze unutar starogradske jezgre, a njegovim angažmanom osigurana je kvalitetna i kontinuirana zaštita kulturne baštine u skladu s pravilima struke. Od strane pročelnika Giaconija, osim stručnog nadzora nad izvođenjem zahvata na zaštićenim kulturnim dobrima, bila je osigurana i stalna podrška u vidu konzultacija, sugestija i preporuka vezanih za upravljanje kulturnim dobrima i uopće baštinom na području grada Senja s ciljem njezina očuvanja i zaštite – ističe prof. Ljubović.


Dobra komunikacija


Veliki obol Giaconi je dao na senjskom području i u utemeljenju Zavičajne zbirke u Lukovu Otočkom na poluotoku Malta 2001. godine, jedinoj muzejskoj zbirci na području od Senja do Zadra, ali i oko uključenja Grada Senja u kulturnu manifestaciju Dani europske baštine, koja ima za cilj predstaviti kulturnu raznolikost europskog kontinenta i bogato naslijeđe njegovih naroda te upozoriti na potrebu zaštite i očuvanja te baštine.


Giaconi je uvijek isticao da bi kulturna baština trebala implicirati gospodarski razvoj. Naglašavao je i potrebu dobre komunikacije između građana, lokalne samouprave i konzervatora kako bi se zajedničkim akcijama postigli konkretni rezultati na očuvanju kulturne baštine, a zalagao se i za apliciranje projekata u domeni kulturne baštine prema EU fondovima jer imaju veliki ekonomski potencijal za sredinu u kojoj se provode. Jedan takav veliki projekt u budućnosti za Senj je i privođenje svrsi zgrade Ožegovićianum.


Isticao je i da su prošla vremena kad je konzervator sjedio u Zagrebu ili Rijeci jer on mora prići spomeniku, a onda uz taj spomenik i čovjeku. U Giaconijevom slučaju praksa je bila da kao konzervator dolazi na teren i prati događanja oko zaštite i obnove spomenika kulture.


– Ja san vam običan čovjek. Nemam nešto posebno za kazati osim da mi je drago – komentira Hrvoje Giaconi iskreno i bez puno riječi dobivanje najvišeg priznanja Grada Senja koje će mu uskoro biti i svečano uručeno. U mirovinu je otišao ne svojom voljom već je morao po sili zakona, ali teško da će ga status umirovljenika odvojiti od kulturne baštine općenito, pa ni od senjske baštine, jer on baštinu živi.