Stiže pomoć

Potpisani ugovori za sufinanciranje projekata u ličkim općinama

Marin Smolčić

Ugovore je s načelnicima sedam ličkih općina  potpisao župan dr. Darko Milinović 


GOSPIĆ Ugovori u ukupnoj vrijednosti od 800 tisuća kuna  o dodjeli sredstava  za sufinanciranje projekata lokalne samouprave za razvoj komunalne infrastukture i povećanje energetske učinkovitosti zgrada javne namjene na području Ličko-senjske županije potpisani su danas u Ličko-senjskoj županiji. Ugovore je s načelnicima sedam ličkih općina  potpisao župan dr. Darko Milinović. Pri tome je istaknuo kako je ovo po prvi puta da Županija vlastitim sredstvima pomaže realizaciju i ubrzanje dinamike isplate za realizaciju zacrtanih projekata.


 
-Na ovaj smo način preko našeg proračuna uspjeli pomoći općinama i gradovima u financiranju nekih projekata. Kada se objavi ovakav javni poziv za to postoje određeni kriteriji koji diktiraju odnose tko će dobiti financijsku pomoć. Pri tome mislim na Karlobag, Senj i Novalju, ali će oni sredstva dobiti kroz jednu drugu mjeru vezanu uz pomorska dobra. Lani smo po prvi puta kao Županija ulagali u pomorska dobra, tako da ćemo te tri jedinice lokalne samouprave do konca godine uključiti u nove projekte kroz jednu drugu mjeru, za financiranje vezana uz njihova pomorska dobra. Lani smo za pomorska dobra izvršili ulaganja od 1,8 milijuna kuna, rekao je župan Milinović.


 


Ugovori su potpisani u vrijednosti 800 tisuća kuna s općinama za koje se procijenilo kako su im ta sredstva prijeko potrebna za infrastrukturne projekte. Tako će  Općina Vrhovine dobiti sredstva za završetak uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, Općina Lovinac za energetsku obnovu jedne javne zgrade, Općina Brinje za završetak radova na dionici nerazvrstane ceste, sanacija kanalizacijskog sustava Mukinje vezana je uz Općinu Plitvička Jezera, Općina Perušić dobiva sredstva za sanaciju nerazvrstanih cesta, Općina Udbina za izradu projektne dokumentacije vezane uz izgradnju nerazvrstanih cesta i Donji Lapac za sanaciju nerazvrstanih cesta na području Obljaja.


 


Tako je svaka općina dobila po 115 tisuća kuna, a Donji Lapac 110 tisuća kuna. Odmah nakon što nam općine dostave račune za izvršene projekte, Županija će isplatiti naknadu za utrošena sredstva, što su neke općine već izvršile. U ime nazočnih predstavnika sedam općina na pomoći su se zahvalili Ivan Miletić, načelnik Općine Lovinac i Zlatko Fumić, načelnik Općine Brinje.