Hrmotine

Postrojenje za UV dezinfekciju vode pušteno u rad

Dorotea Prpić

Frane Barbarić, Milan Nekić i Zoran Đuroković na svečanosti u Hrmotinama

Frane Barbarić, Milan Nekić i Zoran Đuroković na svečanosti u Hrmotinama

Puštanjem u rad UV sterilizatora, uređaj Hrmotine postalo je najveće postrojenje za ekološku dezinfekciju vode u HrvatskojU nazočnosti generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića i predsjednika uprave HEP-a Frane Barbarića te uzvanika, gradonačelnika gradova Senja, Raba, Novalje, Paga i Otočca, državnog tajnika u Ministarstvu pravosuđa i uprave Sanjina Rukavine, predstavnika Vodnogospodarskih odjela Rijeke i Splita i zaposlenika Vodovoda Hrvatsko primorje-južni ogranak na uređaju za prečišćavanje voda na Hrmotinama upriličena je svečanost na kojoj je u rad pušteno postrojenje za UV dezinfekciju vode.


Uz to, predstavljena je i monografija u povodu 40 godina rada i postojanja Vodovoda, a potpisan je i sporazum o suradnji na projektu rješavanja vodoopskrbe Hrvatskog primorja te otoka Raba i Paga kroz projekt HE Senj 2.


Projekt UV dezinfekcije na uređaju Hrmotine investicija je ukupne vrijednosti 1,7 milijuna kuna koja je financirana sredstvima Hrvatskih voda i vlastitim sredstvima Vodovoda Hrvatsko primorje-južni ogranak. Projektanti ovog projekta su tvrtke Vododer iz Zagreba i Telecontrol iz Rijeke, izvođač je bila Tehnomehanika iz Rijeke, a vrijeme izgradnje, uključujući i pripremne radove, bilo je 9 mjeseci.


Kapacitet 400 l/s
Puštanjem u rad UV sterilizatora, uređaj Hrmotine postalo je najveće postrojenje za ekološku dezinfekciju vode u Hrvatskoj ukupnog kapaciteta 400 l/s, čime Vodovod Hrvatsko primorje-južni ogranak pomiče granice u obradi vode za ljudsku potrošnju, slijedeći najbolje primjere europske i svjetske prakse.


Primjenom UV dezinfekcije značajno će se podići razina sigurnosti mikrobiološke ispravnosti vode i smanjiti količina klora u vodi budući da se primarna dezinfekcija obavlja UV uređajima, a plinoviti klor se dodaje samo zbog sekundarne dezinfekcije i održavanja reziduala u mreži. Kako je istaknuto, ugrađeni UV uređaji tipa Spectron, njemačkog proizvođača Wedeco, zadnja su riječ tehnike na ovom području.


Monografija tiskana u povodu 40 godina rada i postojanja Vodovoda donosi retrospektivu svih godina postojanja Vodovoda, s naglascima na najbitnije razvojne faze društva i tehnološke procese obrade vode te podsjeća i na zaposlenike koji su sudjelovali u razvoju društva.


Na kraju ovog skupa uslijedilo je potpisivanje Sporazuma o suradnji na projektu rješavanja vodoopskrbe Hrvatskog primorja te otoka Raba i Paga kroz projekt HE Senj 2, a kako je rečeno, radi se o projektu za budućnost.


Sporazum je tripartitni, između Hrvatske elektroprivrede, Hrvatskih voda i Vodovoda Hrvatsko primorje-južni ogranak, a njime se utvrđuje zajednički interes i potreba za međusobnom suradnjom tijekom pripreme i realizacije projekata izgradnje HE Senj 2 i dobave vode iz Like (rijeka Gacka) na uređaj za preradu vode za ljudsku potrošnju Hrmotine.


Sporazum se potpisuje na desetogodišnje razdoblje te se njime planira odvojiti sustav vodoopskrbe od sustava proizvodnje električne energije radi osiguranja kvalitetnije i sigurnije vodoopskrbe. Vrijednost sporazuma je 266,3 milijuna kuna.


Kvalitetna voda


– Netom započeti projekt HEP-a koji počinje s Kosinjom, a završava HE sustavom Senj 2 je golem projekt HEP-a vrijedan oko 3,4 milijarde kuna, a u investiciju koja se temelji na upravo potpisanom sporazumu i koja je dio tog velikog projekta HEP i Hrvatske vode ulaze svaki s po 133 milijuna kuna.


Investicijom osiguravamo kvalitetnu vodu za Hrvatsko primorje i otoke, ali istovremeno i razdvajamo regulaciju voda od proizvodnih kapaciteta HEP-a – rekao je predsjednik uprave HEP-a Frane Barbarić.


– Izgradnjom hidrotehničkog tunela s rijeke Gacke osigurat ćemo trajnu sigurnost vodoopskrbe i održivi razvitak i bolji standard življenja ljudi na ovom području. Radi se o 22,5 kilometra tunela koji bi se trebao realizirati u sljedećih desetak godina, a kako će se graditi i nove vodospreme i cjevovodi, cijena konačne investicije doseći će do milijardu kuna – komentirao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, a zadovoljstvo i zahvalnost HEP-u i Hrvatskim vodama na razumijevanju i podršci u ovom projektu izrazio je i direktor Vodovoda Hrvatsko primorje-južni ogranak Milan Nekić.


– Projekt nam otvara mogućnost sigurne, kvalitetne i jeftinije vodoopskrbe ovog područja – rekao je Nekić i dodao da će se sljedeće godine izraditi studija izvodljivosti izgradnje tunela, koja će među ostalim pokazati koje je najoptimalnije crpilište vode na rijeci Gackoj te da će kroz ovaj projekt razvoja vodoopskrbe biti uključen i grad Otočac, a vjerojatno i općina Brinje.


Vodovod važan posebno u vrijeme turističke sezone


Vodovod ima osam suvlasnika, a to su gradovi Senj, Rab, Novalja i Pag i općine Karlobag, Lopar i Povljana, čije stanovnike opskrbljuje vodom. Godišnje isporuči tri do četiri milijuna kubika vode. Zimi opskrbljuje oko 40 tisuća stalnih stanovnika, dok je ljeti u vrijeme turističke sezone taj broj peterostruko veći, oko 200 tisuća ljudi.