Gospić

Postavljena obnovljena spomen-ploča kao dokaz bestijalnih ubojstava poraća

Marin Smolčić 


 


 
GOSPIĆ Na ogradnom zidu groblja Svete Marije Magdalene održano je danas otkrivanje obnovljene i konzervirane spomen ploče koja je prvotno postavljena 22. srpnja 1990. godine u spomen na  nevine hrvatske žrtve stradale nakon II svjetskog rata. Na toj lokaciji su već ekshumirane stotine žrtava, civila i pobjeđene vojske koje je komunistička vlast  1945./46.ikvidirala kao nepoželjne. Nedugo nakon otkrivanja spomen-ploče ona je   devastirane 6./7. kolovoza 1990. godine od strane neprijatelja hrvatske državnosti.


 


Posebnom tehnikom ploča je opet sastavljena i otkrivena danas od strane župana ličko-senjskog Ernesta Petryja, gradonačelnika Grada Gospića Karla Starčevića i predsjednika gospićke podružnice Društva političkih zatvorenika Ivana Vukića. Tom prigodom župan Petry se obratio okupljenima:


 


-Nakon dugo godina od tih strašnih događaja vodimo brigu o žrtvama poraća II. svjetskog rata. Na ovom širem lokalitetu lani su započete ekshumacije i nastavit će se uskoro. Ovdje je  ubijeno mnoštvo nedužnih civila i vojnika koji su poslani u smrt bez suđenja i dokazane krivnje. Nismo gradili novu ploču, već smo postojeću uspjeli zaštititi kako bi generacije mogle vidjeti kakav su odnos prema tim zločinima imale i mlađe generacije naših nekadašnjih sugrađana.


 


U stalnom sam kontaktu s Ministarstvom hrvatskih branitelja i očekujem da će se ekshumacije vrlo skoro nastaviti. Dugoročno gledano ova će cesta postati pješčka zona i već su usvojeni dokumenti o njezinoj prenamjeni, rekao je župan Petry koji je potom obišao grob časne sestre Žarke Ivasić koja je strjeljana na današnji dan 1946. godine.


 


O potrebi pijeteta i otimanju zaborava nedužnih žrtava poraća govorio je i gradonačelnik Karlo Starčević čijom su zaslugom pokrenuti brojni projekti kojima će se rasvjetiti mnogi događaji koji su obilježili surovu povijest ovog dijela Like.


Komemoraciji su sudjelovli brojni predstvnici braniteljskih udruga, predstavnici javnih poduzeća, ličkih općina i građani Gospića. Riječi molitve predvodio je vikar Župe Gospić don Anđelko Kaćunko.


Ironijom sudbine je otac župana Petryja, saborski zastupnik Miroslav Petry  bio je jedan od inicijatora postavljanja prve spomen-ploče kod Gradskog groblju u Gospići 1990. godine.