Legendarna "pokrivala"

Posjetili smo “pletačice” nakurnjaka iz Ličkog Petrovog Sela: ”Ima bitan razlog zašto se moraju plesti baš od ovčje vune’

Marin Smolčić

Naši su nakurnjaci zauzeli sve kontinente, nema djelića zemaljske kugle gdje nisu stigli. Pletu se od ovčje vune, čija je grubost, kao i kod suknenih čarapa, bila presudna za bolju cirkulaciju krvi onih dijelova tijela koje je takvo pletivo pokrivalo, kaže Sonja LekaLIČKO PETROVO SELO – Niti korona-vrijeme nije omelo nekolicinu žena iz Udruge »Tara« u izradi nadaleko poznatih rukotvorina od vune, konoplje, lana i ostalih prirodnih materijala.


Ima tu puno suvenira i uporabnih predmeta, među kojima svakako istaknuto mjesto zauzimaju nakurnjaci. Dolazi zima pa starije i nešto mlađe Ličanke iz »Tare« gotovo po klimatskoj inerciji pletu pokrivala za muški ponos.
Tradicija pletenja nakurnjaka danas je mnogima smiješna. U vrijeme kada su ličke zime trajale po pola godine, a snijeg znao napadati do metra visine, nakurnjaci su na temperaturama zraka od i po 30 stupnjeva Celzija ispod nule bili nužni. Osim klimatskih promjena došlo je do promjena načina života pa se puno manje pješači, saonice rjeđe vuku konji pa su ceste zaposjeli automobili. Vozačima nakurnjaci nisu potrebni. Pletu se od ovčje vune, čija je grubost, kao i kod suknenih čarapa, bila presudna za bolju cirkulaciju krvi onih dijelova tijela koje je takvo pletivo pokrivalo.


Sonja iz Deriguza


Predsjednica Udruge žena »Tara« iz Ličkog Petrovog Sela je Sonja Leka. Iz zaseoka Deriguz. Sve što je vezano uz nakurnjake i Deriguz uvijek izaziva smijeh. Zdrav smijeh koji je lijek za dušu, krijepi je i grije, jednako kao što nakurnjak grije jedan omanji dio muškog tijela. Sonja je uvijek u nekom »moovingu« i puna dojmova koje nosi svaki novi dan.
– Za ovu jesen smo imali planiranu najezdu američkih turista. To smo činili i lani pa su naše prostorije bile pune Amerikanki. Čudili su se kad smo im pokazali nakurnjake, a sve se orilo od ženskog smijeha kad su čule namjenu toga odjevnog predmeta. Mi smo već prije 25 godina od nakurnjaka uspjele stvoriti suvenir. U nakurnjak stavljamo dva oraha. To je nadomjestak za dijelove muških genitalija, a orah je u narodnoj predaji simbol plodnosti. Tako smo mi grupe Amerikanaca počastili domaćim kruhom, rakijom i nakurnjacima. Naši su nakurnjaci zauzeli sve kontinente svijeta, nema djelića zemaljske kugle gdje nisu stigli. Mnoge žene ih smatraju idealnim darom. Zamislite kada glava kuće pod jelkom pronađe nakurnjak! To više nije muški odjevni predmet, nego suvenir koji izaziva smijeh i dobro raspoloženje, govori Sonja koja je često meta novinara iz inozemstva. Nedavno ju je pohodila ekipa agencije France Presse. Bio je tada u Ličkom Petrovom Selu i trener KK-a Barcelona Sarunas Jasikevicius. Dobio je na dar nakurnjak kojemu se nije mogao načuditi. Iako su zime u njegovu zavičaju Litvi još hladnije nego li ličke, oni to nemaju.


Tečaj kineskog jezika


U Ličkom Petrovom Selu postoji samo jedan hotel, elitno zdanje »Lyra«. U kratkom vremenu postao je popularan zbog mnoštva teleskopa instaliranim u sobama. Budući je na ovom području zanemarivo svjetlosno i bilo koje drugo zagađenje, gosti se mogu opustiti gledanjem u nebeski svod. Samo korak dalje prave se nakurnjaci.


Iako ima »poneku godinu za vratom« Sonja je neumorna. Budući je licencirani turistički vodič, ovih je dana upisala tečaj kineskog jezika na Fakultetu za menagment i turizam u Opatiji.


– Predavanja su online, a kineski učimo pomoću modernih metoda iz crtića, predavanja i mnoštva tekstova. Zadnjih su godina Kinezi sve brojniji gosti na obližnjim Plitvičkim jezerima. Uz uobičajene svjetske jezike, kineski je sve traženiji u turističkom smislu. Ja sam svakako najstarija polaznica na tome tečaju, ali mi to nimalo ne smeta. Ionako je »nas ličkih Kineza« u mojem selu Deriguz podno planine Plješevice puno manje nego li ilegalnih migranata!


Nelagoda na licima mnogih


Iako su nakurnjaci već dugo vremena jedna od osnovnih rukotvorina Udruge žena »Tara«, mnogi su ih gledali »s visoka«, s omalovažavanjem. Išlo se toliko daleko da su ih čak preimenovali pa nakurnjaci postadoše »odjevni predmet za muško spolovilo«. Darovani nakurnjaci uspjeli su izazvati crvenilo na licima mnogih »odozgo«. Darovani su ex predsjednicima Stjepanu Mesiću i Ivi Josipoviću. Nekadašnja premijerka Jadranka Kosor za vrijeme boravka u NP-u Plitvička jezera nije željela suvenir – nakurnjak niti uzeti u ruke, već je samo rekla kako »znade o čemu je riječ«!


Pogodi »mjeru«


U staro vrijeme žene su obavezno plele nakurnjake za muževe, djevojke za svoje dečke i buduće supružnike. Pritom se ponekad pretjerivalo u gabaritima nakurnjaka čijom se duljinom željela dokazivati enormna muškost budućih vlasnika. Zato se za »uzimanje mjere« za nakurnjake često koristio starinski metalni milinac za kavu! Da budući nakurnjak slučajno ne bi bio premalen onome kome je bio namijenjen.