Ružne scene

Pored Gospića počinjen ekocid: Opustešni dijelovi park šume Jasikovac, uključila se i policija

Marin Smolčić

Vlasnici posječene šume već su alarmirali policiju koja sada često obilazi teren pa treba vjerovati da će se otkiriti vinovnici ovoga ekocida i nedopuštene sječeGOSPIĆ Svega tri kilometra od samog središta Gospića nalazi se zaštićena park šuma Jasikovac. Odvojak prema naselju Poljari u smjeru Velebita postao je otužna slika nesmiljenog pustošenja kompletne vegetacije na pojedinim područjima. Tako su mjestimice do dubine od 200 metara od ceste nestali drevni hrastovi i ostala šuma, ali i svaki grm koji je ondje rastao. Teren sada podsjeća na scene iz filmova „Dan poslije kataklizme“. Na ovaj način teren je doslovno oguljen.


Upitan o ovome ekocidu upravitelj šuma Ličko-senjske županije dipl. ing. Mario Stilinović pojasnio nam je kako je riječ o privatnim parcelama koje nisu pod ingerencijom Hrvatskih šuma.


Vlasnici tih zemljišnih čestica donedavno obraslim šumom postavili su pitanje tko je i u čije ime dopustio takvo čerečenje? Sa svim je upoznata i policija koja je na tome terenu već zaustavila više kamiona koji su prevezili sječku. Za centralna grijanja ili preradu u pelete. 
I danas tuda  povremeno prolaze kamioni i veliki furgoni registracijskih oznaka iz nekoliko hrvatskih regija. Vlasnici posječene šume već su alarmirali policiju koja sada često obilazi teren pa treba vjerovati da će se otkiriti vinovnici ovoga ekocida i nedopuštene sječe svega što je raslo na više hektara, sada ogoljene zemlje.