Snažni, gizdavi, sivi, smeđi, crni, bijeli...

Ponos uzgajivača: Bili smo na Smotri zaštićenih pasmina konja

Dorotea Prpić

Foto: D. PRPIĆ

Foto: D. PRPIĆ

Cilj smotre organizaciji konjičkog kluba »Ana« iz Senja, koja se održava uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske poljoprivredne komore, jest unaprijediti i očuvati autohtone pasmine i potaknuti uzgajivače na moderan način uzgojaKRIVI PUT – Umjesto sportaša, jučer na nogometnom terenu Sportskog centra Bunjevac u Krivom Putu konji. Snažni, gizdavi, smeđi, crni, bijeli, sivi… Njihovi uzgajivači su ih ponosno predstavili na »Smotri zaštićenih pasmina konja u Republici Hrvatskoj« koja se je u organizaciji konjičkog kluba »Ana« iz Senja održala sedmu godinu za redom. Pokrovitelj Smotre je Ministarstvo poljoprivrede RH i Hrvatska poljoprivredna komora, a cilj joj je unaprijediti i očuvati autohtone pasmine i potaknuti uzgajivače na moderan način uzgoja.


Hladnokrvnjak


I na ovogodišnjem izdanju smotre konja predstavljena su grla hrvatskog hladnokrvnjaka. Riječ je o autohtonim hrvatskim pasminama koje se uzgajaju uglavnom ekstenzivnom, pašnjačkom tehnologijom, čime se doprinosi očuvanju biološke raznolikosti krajolika, a uz to imaju veliki potencijal u ekološkoj proizvodnji hrane. Sam naziv »hladnokrvni konj« kako je istaknuto, nije vezan s temperaturom krvi, već s temperamentom konja i to su obično vrlo pitomi i snažni konji.


I okupljeni gledatelji, kojima je bila ponuđena i vožnja konjskim zapregama, mogli su se u to uvjeriti. A na Smotri se je moglo vidjeti četrdesetak grla iz Ličko-senjske i Primorsko-goranske i Istarske županije i uživati u ljepotama ovih rasnih životinja, a uzgajivači su došli iz Udbine, Gopića, Brinja, Pazina, okolice Rijeke i Zagreba, Klane, Otočca.
– Ovom izložbom želimo unaprijediti i očuvati autohtonu pasminu konja »hrvatski hladnokrvnjak«, kao najbrojnije izvorne pasmine u RH, ali i općenito kao najbrojnije pasmine konja u nas, ali i u ovom našem Bunjevačkom kraju. Danas je hladnjokrvnjak izgubio nekadašnju ulogu izvora radne snage u poljoprivredi, ali je kroz stoljetnu tradiciju uzgoja, postao sastavni dio naše povijesti, te kulturnih i tradicijskih običaja. Pasminu karakterizira specifičan put formiranja u vrlo ekstenzivnoj tehnologiji uz veliki utjecaj stranih hladnokrvnih pasmina te velika sposobnost adaptacije na nepovoljne klimatske prilike i uvjete držanja.


Foto galerija: Smotra konja Foto: Dorotea Prpić


Njegova važna uloga dana,s kao pasmine konja koja se uzgaja u visokom stupnju ekstenzivne (pašnjačke) tehnologije, je u očuvanju biološke raznolikosti zaštićenih krajolika,a kroz to ima veliki potencijal u ekološkoj proizvodnji hrane sukladno trendovima. Ovom Smotrom upravo želimo pažnju skrenuti na to, ali i na konjogojstvo općenito, rekao je pozdravljajući sudionike, goste i gledatelje predsjednik senjskog Konjičkog kluba Jure Turina i zahvalio svima koji su pomogli u organizaciji.


Poželjna destinacija


Među ostalim, Smotri su prisustvovali i predstavnik Grada Zagreba Pave Vukelić, dekan agronomskog fakulteta Zagreb Zoran Grgić,predstavnik Ministarstva poljoprivrede Mate Čačić, predstavnik Primorsko-goranske županije Dalibor Šoštarić, predstavnici nekoliko udruga uzgajivača konja, kao i dopredsjednik Hrvatske poljoprivredne komore i predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka Miško Šklempe koji je među ostalim zahvalio svim uzgajivačima što su unatoč korona uvjetima sa svojim grlima došli na Smotru.


A da je Krivi Put itekako poželjna destinacija za ovakvu Smotru govori i podatak da u Hrvatskoj danas ima oko 8 tisuća grla hrvatskog hladnjokrvnjaka, od kojih se više od 55 posto nalazi na području Primorsko-goranske, Ličko-senjske i Sisačko-moslavačke županije. Upravo zato, kako je rečeno, Smotra konja u Krivom Putu imati će i dalje podršku nadležnih državnih i županijskih institucija.