25. naraštaj

Polaznici Ratne škole posjetili Senj

Dorotea Prpić

Foto Dorotea Prpić

Foto Dorotea Prpić

Polaznici škole su se danas upoznali s bogatom povijesti Senja, a najstariji grad na gornjem Jadranu predstavio im je gradonačelnik Jurica TomljanovićPolaznici 25.naraštaja Ratne škole »Ban Josip Jelačić« Hrvatskog vojnog učilišta »Franjo Tuđman« posjetili su danas grad Senj.


Kako ističe načelnik Ratne škole brigadir Mijo Kožić, studijska putovanja u Republici Hrvatskoj važan su dio nastavnog programa jer se polaznici Ratne škole iz prve ruke informiraju o značajnim političkim, kulturnim, znanstvenim, gospodarskim i religijskim ustanovama, organizacijama, strateškim tvrtkama i ključnom infrastrukturom.


Dodaje i da je Ratna škola »Ban Josip Jelačić« Hrvatskog vojnog učilišta »Franjo Tuđman« najviša vojno-civilna obrazovna institucija u Republici Hrvatskoj koja obrazuje visoke časnike oružanih snaga kao i druge državne dužnosnike da budu školovani i prepoznati kao budući strateški nacionalno-sigurnosni vođe.
Foto Dorotea Prpić


Poseban naglasak u Ratnoj školi se daje razvoju polaznika kao karakternih strateških lidera koji mogu kritički i kreativno razmišljati u složenom i neizvjesnom globalnom okružju.


Ratna škola je počela s radom 1. prosinca 1998. godine. S razvojem okolnosti i uključivanjem zaposlenika drugih tijela državne uprave Republike Hrvatske (MUP, MVEP, Hrvatske vatrogasne zajednice, sigurnosno-obavještajne agencije) te pripadnika stranih obrambenih sustava, poprima međuresorni i međunarodni karakter.


Do danas je Ratnu školu završilo 334 polaznika (325 muškaraca i 9 žena) među kojima je 271 polaznik iz Republike Hrvatske i 63 inozemnih polaznika.


Foto Dorotea Prpić


– Ove akademske godine obilježavamo četvrt stoljeća postojanja. U tijeku je školovanje jubilarnog 25. naraštaja Ratne škole, koji pohađa 15 polaznika od kojih je devet polaznika iz RH i to pet visokih časnika iz Hrvatske vojske, jedan polaznik iz Hrvatskog sabora, Ravnateljstva policije MUP-a RH, Hrvatske vatrogasne zajednice i Hrvatskog Crvenog križa te šest pripadnika Oružanih snaga iz inozemstva za obnašanje najviših vojnih i civilno-vojnih dužnosti, po dva polaznika iz Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije te po jedan polaznik iz Slovenije i Crne Gore – kazao je brigadir Kožić.


Polaznici škole su se danas upoznali s bogatom povijesti Senja, a najstariji grad na gornjem Jadranu predstavio im je gradonačelnik Jurica Tomljanović.


Foto Dorotea Prpić


Nakon toga posjetili su tvrđavu Nehaj gdje im je prof. Blaženka Ljubović predstavila simbol grada Senja i održala sat povijesti o Senjskim uskocima, Senjskoj primorskoj kapetaniji te značaju tvrđave za vrijeme hrvatske vojne krajine.


– Studijska putovanja polaznika Ratne škole »Ban Josip Jelačić« dio su redovite nastave u sklopu kojih se upoznajemo s povijesnim i aktualnim stanjem županija i gradova koje posjećujemo, ostvarenjima i budućim planovima te mogućnostima sinergije civilnih i vojnih znanja te razmjenom iskustava.


Na taj način razvijamo nove kompetencije domaćih i inozemnih polaznika za strateška promišljanja i djelovanja na strateškoj razini – zaključio je brigadir Kožić.