74. obljetnica

Promotivni tjedan u NP Plitvička jezera: Posjetite područje iznimne ljepote i očuvane flore i faune

Marin Smolčić

Odrasli će moći posjetiti Park po cijeni ulaznica od 10 eura, studenti po cijeni od 6,5 eura, djeca starosti od 7 do 18 godina 4,50 eura. Oni još mlađi će na Plitvičkim jezerima, kao i invalidne osobe sa 50 i više posto invalidnosti, imati besplatan ulaz, rekao je Tomislav Kovačević 


Prije 74 godine, na dan 8. travnja, jedinstveno područje Plitvičkih jezera proglašeno je nacionalnim parkom i posebno zaštićenim područjem. Bilo je to prvo potpuno zaštićeno područje u tadašnjoj državi. Zato se svake godine u vremenu od 1. do 10. travnja  u ovoj ustanovi  održava tradicionalni rođendanski promotivni tjedan Nacionalnog parka Plitvička jezera! Zalaganjem ove ustanove, odnosno njezinih zaposlenika, kriteriji očuvanja ove jedinstvene bioraznolikosti su se tijekom godina dodatno povećavali i na ovaj način uspjeli izbjeći mnoge vandalske pokušaje i namjere nekadašnjih političkih elita da se izvrši „apartmanizacija i betonizacija“  krajobraza koji se već dulji niz godina svrstava u svjetske TOP destinacije i mikro regiju zasebne ljepote i očuvane flore i faune. Ovim povodom za kraći razgovor zamolili smo ravnatelja Javne ustanove Nacionalni park Plitvička jezera Tomislava Kovačevića.


NP Plitvička jezera


-Uvijek s ponosom ističemo kako su Plitvička jezera predio naročite prirodne ljepote, s najvećom mogućom zaštitom očuvanosti. Plitvička jezera proglašena su nacionalnim parkom 8. travnja 1949. godine i upravo taj datum obilježavamo kao rođendan našeg Parka. Jedinstvene vrijednosti ovoga područja prepoznate su od Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO – United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) koja je trideset godina kasnije Nacionalni park Plitvička jezera uvrstila na svoj Popis svjetske baštine.


Povoljnije cijene ulaznica
 


Kako bismo proslavili svoj 74. rođendan, pripremili smo za vas posebne cijene ulaznica u rođendanskom tjednu: U tom slavljeničkom, promotivnom tjednu, u vremenu od 1. do 10. travnja naša ustanova će svoje posjetitelje obradovati posebnim cijenama ulaznica. Odrasli će moći posjetiti Park po cijeni ulaznica od 10 eura, studenti po cijeni od 6,5 eura, djeca starosti od 7 do 18 godina 4,50 eura. Oni još mlađi će na Plitvičkim jezerima, kao i invalidne osobe sa 50 i više posto invalidnosti, imati besplatan ulaz, rekao je Tomislav Kovačević. 


U funkciji elektro-brodovi i panoramski vlakići


 


Za to vrijeme će u funkciji biti elektro-brodovi i panoramski vlakići i od 1. travnja nakon zimske stanke otvaramo za posjet područje Gornjih jezera. Ovih dana smo bukvalno zatrpani pozivima posjetitelja koji  raskoš NP Plitvička jezera žele vidjeti u proljeće i ujedno iskoristiti pogodnosti promotivnog tjedna, kazao nam je ravnatelj ustanove Tomislav Kovačević.


Osim neupitnog bogatstva flore i faune posebnost Plitvičkih jezera čine sedrene barijere koje su stvorile jezera, kaskade i slapove. Upravo se u NP Plitvička jezera nalazi  Čorkova uvala, jedina  prašuma u ovom dijelu Europe. Ovih proljetnih dana se iz zimskog mirovanja bude i endemske plitvičke orhideje koje svojim izgledom i mirisom privlače mnoštvo pčela, leptira i i -ljudi.