LUČKA UPRAVA SENJ

Počeli radovi na izgradnji rampe u uvali Stinica

Dorotea Prpić

Radi se na obilježavanju gradilišta, dopremi i mobilizaciji radnih strojeva, iskolčenju trase, nakon čega će se pristupiti zemljanim radovima, podmorskim i nadmorskim iskopima te armiračko-betonskim radovima koji su završnica ovog projektaSENJ – Kako saznajemo, u Lučkoj upravi Senj, u trajektnoj luci Stinica počeli su terenski građevinski radovi na realizaciji projekta »Trajektno pristanište nova rampa unutar lučkog područja Lučke uprave Senj u uvali Stinica«. U ovoj početnoj fazi radova radi se na obilježavanju gradilišta, dopremi i mobilizaciji radnih strojeva, iskolčenju trase, nakon čega će se pristupiti zemljanim radovima, podmorskim i nadmorskim iskopima te armiračko-betonskim radovima koji su završnica ovog projekta. Prvi značajniji radovi na izgradnji rampe kreću ubrzo, a riječ je o postavljanju 19 pilota koji čine bazu nove rampe.


Izgradnjom nove rampe osigurat će se minimalni gaz od 5 metara, što će omogućiti istovremeno pristajanje dva broda s bočnim vezivanjem na gatu, a sam projekt izgradnje nove rampe obuhvaća izgradnju dviju neovisnih konstruktivno-tehnoloških cjelina, i to dio obale koji obuhvaća rampu površine 371 četvornog metra i dio obale koji obuhvaća dvije utvrdice i pristupne pasarele površine 199,73 »kvadrata«. Duljina gata je 85 metara, što omogućuje prijem brodova veličine do 100 metara.


Izvođač građevinskih radova na izgradnji nove rampe u uvali Stinica je tvrtka Pomgrad Inženjering iz Splita. Vrijednost ugovora bez PDV-a je 10.887.143,32 kune, dok je rok izvođenja radova i završetka ugovora 15 mjeseci od dana uvođenja u posao. Projekt se financira iz Kohezijskog fonda EU-a u iznosu od 85 posto. Razlika sredstava do ukupne vrijednosti financira se iz nacionalnih izvora, a projekt je pripremljen na temelju Investicijskog plana razvoja luka otvorenih za javni promet Republike Hrvatske za razdoblje 2017. – 2020. godine.
– Ovim projektom će Lučka uprava Senj zajedno s partnerom u projektu, Ličko-senjskom županijom, te s nadležnim Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture pridonijeti smanjenju zakrčenosti trajektne luke Stinica i povećati kvalitetu povezivanja otoka Raba i kopna na način da će projekt omogućiti povećanje broja trajektnih linija tijekom cijele godine, neovisno o vremenskim uvjetima. Time će se udovoljiti potrebama i lokalnog stanovništva i potrebama turizma otoka Raba te općenito povećati sigurnost plovidbe – kaže ravnatelj Lučke uprave Senj Predrag Dešić.