Velebitska ljepota

Počast atraktivnom putu za njegov 90. rođendan: Izdan planinarski vodič o Premužićevoj stazi

Dorotea Prpić

Gradnja Premužićeve staze počela je 1930. godine, a dovršena u ljeto 1933. godine

Gradnja Premužićeve staze počela je 1930. godine, a dovršena u ljeto 1933. godine

Vodič predstavlja obilježja Velebita i povijesni, arhitektonski i planinarski značaj staze te daje detaljan opis puta i zanimljivosti uz to remek-djelo graditeljstva 


 


SENJ – U povodu ovogodišnje 90. obljetnice dovršetka izgradnje Premužićeve staze u izdanju Hrvatskog planinarskog saveza, Javne ustanove Nacionalni park Sjeverni Velebit i Javne ustanove Park prirode Velebit objavljen je planinarski vodič »Premužićeva staza – planinarski vodič po sjevernom i srednjem Velebitu«, a autor mu je Alan Čaplar.
Zahvaljujući predanosti dr. Ivana Krajača, ministra trgovine i industrije za vrijeme Kraljevine Jugoslavije, osigurana su sredstva za realizaciju Premužićeve staze, a projektirao ju je i gradio inženjer šumarstva Ante Premužić, strastveni planinar i zaljubljenik u ljepote Velebita. Kasnije su je, graditelju u čast, hrvatski planinari prozvali njegovim imenom. Gradnja uzdužne planinarske staze započela je 1930. godine. Financirali su je zajednički Direkcija šuma na Sušaku, Hrvatsko planinarsko društvo i Kraljevska banska uprava Savske banovine. Zbog nedostatka financijskih sredstava gradnja staze zastala je čitavu jednu sezonu, a dovršena je u ljeto 1933. godine, kad je završena i najteža dionica u dužini od 1,5 km od Čepuraša do Gromovače.


Remek-djelo


Premužićeva staza danas se smatra pravim remek-djelom graditeljstva jer je građena od kamena, tehnikom suhozida te je položena tako da posjetitelja na vrlo jednostavan način vodi u najsurovije i najkrševitije dijelove sjevernog Velebita – Hajdučke i Rožanske kukove. Proteže se hrptom planine od Zavižana do Baških Oštarija u srednjem Velebitu i duga je 57 km. Kroz sam Nacionalni park Sjeverni Velebit prolazi 16 km Premužićeve staze, a na otprilike dva sata hoda od Zavižana nalazi se i planinarsko sklonište Rossijeva koliba.


Naslovnica planinarskog vodiča


Staza nema teških uspona pa je pogodna i za posjetitelje nenavikle na planinarenje. S Premužićeve se staze odvaja nekoliko uspona na neke od najljepših vrhunaca sjevernog i srednjeg Velebita – Gromovaču, Crikvenu, Šatorinu i druge. Ono što posjetitelje motivira na dolazak na Premužićevu stazu su prirodne ljepote i predivni planinski pejzaži. Pogled na Velebit gotovo je cijelo vrijeme hoda Premužićevom stazom raj za oko. Smjenjuju se sjenovita područja šume i zelene livade, što samo dokazuje koliko raznolikosti krije Velebit.


Najatraktivniji put


Kako navode u Hrvatskom planinarskom savezu, Premužićeva staza jedinstven je spomenik graditeljskog umijeća i nedvojbeno najatraktivniji planinarski put u Hrvatskoj, a netom izdani planinarski vodič predstavlja obilježja Velebita i povijesni, arhitektonski i planinarski značaj Premužićeve staze te daje detaljan opis puta i zanimljivosti uz Premužićevu stazu. Zahvaljujući brojnim praktičnim podacima i preglednim zemljovidima, vodič omogućuje planiranje atraktivnih planinarskih izleta po sjevernom i srednjem Velebitu. Podsjetimo i da je upravo na prijedlog HPS-a Premužićeva staza u cijeloj svojoj dužini i službeno zaštićena kao kulturno dobro od nacionalnog značaja.


Vodič je dostupan u uredu HPS-a i u web trgovini HPS-a po cijeni od 7 eura, a uskoro će se moći nabaviti i u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit i u Parku prirode Velebit.