Tiskovna konferencija

Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture: Grad Novalja je i dalje veliko gradilište

Marin Smolčić

Izgradit će se ukupno 53 kilometra cjevovoda, povećati priključenost stanovništva na sustav odvodnje i omogućiti pročišćavanje otpadnih voda na membranskom uređaju za pročišćavanje otpadnih voda II stupnja, kapaciteta 39000 ES, što je jamstvo za trajnu zaštitu mora 


U Novalji je održana konferencija koja je za dionike i medije u ime Komunalija d.o.o. iz Novalje definirala pomake o napretku radova na projektu „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Novalja“ koji se odvijaju u naseljima: Novalja, Stara Novalja, Caska, Vidalići, Kustići, Zubovići i Metajna. Direktor Komunalija Neven Korda izvijestio je prisutne o napretku radova na ovom projektu.


-Glavni ciljevi projekta, koji proizlaze iz strateških dokumenata i EU Direktiva vezanih za sektor zaštite voda, doprinijet će smanjenju prodiranja kanalizacijskih voda u podzemlje, boljoj kvaliteti vode namijenjenoj ljudskoj potrošnji te time i zaštiti zdravlja građana koji trajno ili povremeno žive na području obuhvata aglomeracije. Izgradit će se ukupno 53 kilometra cjevovoda, povećati priključenost stanovništva na sustav odvodnje i omogućiti pročišćavanje otpadnih voda na membranskom uređaju za pročišćavanje otpadnih voda II stupnja, kapaciteta 39000 ES, što je jamstvo za trajnu zaštitu mora.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 33 milijuna EUR (bez PDV-a) od čega bespovratna EU sredstva iznose 23 milijuna EUR, a nacionalno sufinanciranje 10 milijuna EUR. Projekt se financira sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Europskog fonda za regionalni razvoj, istaknuo je Korda koji je  prezentirao  projekt i izvijestio prisutne o trenutnom napretku radova koji su u visokom stupnju izvršenosti. Pri tome je precrpna stanica Komorovac  dovršenost cca 80 posto i vodospremnik Komorovac II (V=5000 m3) – dovršenost cca 70 posto. Za sjeverni ogranak vodovoda Novalja na dionici Čelac-Špital i odvodnja obilaznice  ishodovana je uporabna dozvola, sanacija postojeće kanalizacije Novalja i Gajac – je u fazi dovršenosti od 20 posto. Znatno je uznapredovala dogradnja sustava sanitarne odvodnje za naselja Caska, Vidalići, Kustići, Zubovići, Metajna-Zubovići i tlačni cjevovod od Metajne do Zubovića, uz dovršenost cca 70 posto.


Direktor Komunalija d.o.o. također je istaknuo da je za uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u tijeku podnošenje zahtjeva za građevinsku dozvolu, a radovi bi trebali početi u svibnju ove godine. Do kraja godine planira se dovršenje svih aktivnosti vezanih za izgradnju mreže te kompletna nabava komunalne opreme.


Generalni direktor Hrvatskih voda, Zoran Đuroković izrazio je zadovoljstvo napretkom projekta koji je dio promjena koje su u fokusu jučer obilježenog Svjetskog dana voda i koji će donijeti prednosti u vidu smanjenja onečišćenja i racionalizacije potrošnje vode na otoku Pagu uz napomenu da će cjelokupna zbirna ulaganja iznositi i do 50 milijuna eura. Kako je rekao „to će uvelike doprinijeti razvitku održivog turizma na otoku i biti putokaz i drugim gradovima u priobalnim područjima da se može puno postići kada se projekti dobro pripreme.“


Gradonačelnik Grada Novalje Ivan Dabo zahvalio je svima koji su pokrenuli projekt i koji su u njega aktivno uključeni. 


-Ovim projektom, nastavno na sve ostale projekte kao što su sanacija luke Žigljen, radovi u ribarskoj luci, sada napreduje izgradnja ribarnice, dogradnja osnovne škole, izgradnja policijske postaje, zatvara krug ispunjenja svih ključnih elemenata za efikasno funkcioniranje grada, uvjeren je gradonačelnik Dabo.


Ličko-senjski župan Ernest Petry izrazio je zadovoljstvo viđenim gradilištima i projektima.


-Ovdje moram spomenuti financiranje projekata Županije putem sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), resornih ministarstava i EU fondova kojih je trenutno u različitim fazama realizacije preko 120 na području Ličko-senjske županije. Cilj svih tih projekata je zadržati opstojnost i održivost života na području županije, kako u demografskom tako i u gospodarskom smislu, i to prvenstveno kroz otvaranje novih radnih mjesta. Konkretno u Novalji je cilj razvoj dodatnih turističkih sadržaja koji nisu mogući bez razvoja popratne  infrastrukture. Uz sve ovo treba istaknuti  potrebu aglomeracije i dodatnih ulaganja na području cijele županije od aglomeracije Plitvičkih jezera do izgradnje vodovoda na južnom području općine Karlobag itd., uvjeren je župan Petry.


Prisutnima se obratila i Karmen Cerar, načelnica Sektora za projekte iz područja vodnoga gospodarstva Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, te pohvalila dinamiku izvođenja radova, naglasivši da su osim Operativnog programa konkurentnost i kohezija iz kojeg je financiran ovaj projekt, velika ulaganja i iz NPOO-a iz kojeg za vodno-komunalni sektor na raspolaganju stoji 539 milijuna eura. Na tiskovnoj konferenciji su, osim spomenutih uzvanika, sudjelovali i predstavnici izvođača radova, stručnog nadzora te predstavnici Izvršitelja promidžbe projekta „Projekt = razvoj“ d.o.o. kao i predstavnici medija. Nakon konferencije prisutni su obišli gradilišta na Vodospremi Komorovac te radove u naseljima Zubovići i Caska.