Nacionalni park

Plitvička jezera bi ove godine mogla dvostruko nadmašiti lanjsku godinu

Marin Smolčić

Posjetitelji na Plitvičkim jezerima

Posjetitelji na Plitvičkim jezerima

Gostiju ima stalno pa Plitvička jezera ovih dana dokazuju zbog čega su prelijepa u sva četiri godišnja dobaNa području najljepšeg i najstarijeg hrvatskog nacionalnog parka palo je unatrag 24 sata više od 46 litre oborina na metar četvorni.


Razina svih jezera se povećala, a to se posebno odrazilo na lijevu pritoku rijeku Plitvicu i njezin Veliki slap koji sada sa svojih 86 metara visine u ambis strovaljuje na tisuće kubika bistre vode u svega nekoliko sekundi.


Kišna jesen je promijenila vizuru parka i posebnost palete nijansi predivne plitvičke jeseni. Sve ovo nije pretjerano utjecalo na brojnost posjetitelja koji su i u ovom vlažnom vremenu „pronašli sebe“.
Potvrdio nam je to glasnogovornik ove ustanove Ognjen Borčić.


– Zaključno s proteklim vikendom zabilježili smo oko 750 000 posjetitelja u ovoj godini. Koliko je to zapravo dobar rezultat kazuje nam brojka od 450 000 gostiju u cijeloj 2020. godini. Gostiju ima i sada po ovako povremeno kišnom vremenu jer je teško odoljeti ovoj predivnoj ličkoj jeseni i pojačanoj moći Velikog slapa.


Već je sve spremno za Mjesec hrvatskog turizma kada će naša Ustanova za posjetitelje pripremiti posebne cijene, ali i vrhunske delicije u našim ugostiteljskim objektima. Po nacionalnoj strukturi i sada prevladavaju Nijemci, Poljaci, Česi Francuzi, Nizozemci…


Gostiju ima stalno pa Plitvička jezera ovih dana dokazuju zbog čega su prelijepa u sva četiri godišnja doba, istaknuo je glasnogovornik Ognjen Borčić.


Ovih „mokrih dana“ posebno je živo na Ulazu br. 1 odakle puca najbolji vidik na Veliki slap.


U rukama uživatelja ove ljepote obavezno su danas kišobrani i foto-aparati ili mobiteli. Ostvare li se optimistična očekivanja, NP Plitvička jezera mogao bi do konca godine doseći milijun posjetitelja.