Zima u NP

Plitvice u okviru od leda, a Mukinje pune sanjkaša

Marin Smolčić

Foto Ognjen Borčić

Foto Ognjen Borčić

Na Donjim jezerima brodovi plove od pristaništa na Kozjaku do Rapaijnke. Za posjetitelje je zatvoren kanjon Donjih jezera, dok je obilazak moguć samo povrh kanjonaPLITVICE – Uprava Nacionalnog parka Plitvička jezera donijela je odluku po kojoj su za sve posjete zatvorena Gornja jezera parka. Razlog ove odluke pojasnio nam je ravnatelj ustanove Tomislav Kovačević.


– Na stazama oko jezera ima oko 30 centimetara snijega i mjestimično led sasvim onemogućava kretanje posjetitelja. Osim toga je na nekim mjestima vodostaj jezera u porastu i u prekidu su postojeće izletničke staze. Što se tiče Donjih jezera brodovi voze od pristaništa na Kozjaku do Rapaijnke. Za posjetitelje je zatvoren kanjon Donjih jezera, dok je obilazak moguć samo povrh kanjona. Također, brodovi plove prema redu plovidbe svakih 60 minuta, a panoramski vlakovi svakih 30 minuta.


Unatoč restrikcijama


Unatoč restrikcijama i dalje je za posjete otvoren najpopularniji ulaz br. 1. Mnogi posjetitelji dolaze na vidikovac s kojega se otkriva pomalo nestvarna slika Velikog slapa. Dio njegove vizure okovan je ledom pa voda iz rijeke Plitvice traži put prema tlu, odakle se strmoglavljuje sa 78 metara visine.
A jučer – na Plitvicama živo, baš kao i u proteklih nekoliko dana. Novi snijeg koji je ovoga vikenda opet zabijelio Liku privukao je brojne posjetitelje, ljubitelje NP Plitvička jezera i posebno poklonike zimskih radosti. U Sportsko-rekreacijskom centru Mukinje postoje dvije vučnice: ona prava koju koriste skijaši i bistro »Vučnica« koju koriste svi.


Hrvatska u malom


Ovoga vikenda je u NP Plitvička jezera palo svega 30-ak centimetara snijega. Premalo za skijanje, ali sasvim dovoljno za ljubitelje sanjkanja i ostalih zimskih radosti. Iako je temperatura zraka tek koji stupanj ispod ništice na sanjkalištu se okupilo mnoštvo. Stariji pomažu djeci graditi tvrđave ili Snješka Bijelića, a povremeno ih uhvati nostalgija pa se spuštaju niz sanjkalište. Protekloga vikenda na sanjkalištu je prodefiliralo oko 1.500 ljubitelja ove zimske bajke, a gužve su se nastavile i kroz tjedan. Kako nam je rekao glasnogovornik NP Plitvička jezera Ognjen Borčić, najveći broj posjetitelja je, osim iz Like, došao iz Zadra i Šibenika. Sanjke nisu niti trebali donositi jer ih se vrlo jeftino iznajmi u vučnici. Ukoliko ovih dana padne barem 5 do 6 centimetara novoga snijega, aktivirat će se jedina vučnica i propisno uređena ski-staza u Lici.