Stotinjak posjetitelja dnevno

Plitvice se inate jeseni i koroni: Blizu 800 tisuća posjetitelja u 2021.

Marin Smolčić

Foto V. Božičević

Foto V. Božičević

Trenutno se vrše pripreme za doček Nove godine koji će već tradicionalno biti organiziran u dva naša objekta. To su  nacionalni restoran „Lička kuća“ i hotel „Jezero“, kaže Ognjen Borčić 


PLITVIČKA JEZERA Niti korona, niti godišnje promjene Zemljine ekpliptike nisu dovoljni razlozi da bi plitvička rapsodija ove pozne jeseni bila ičim narušena. Ogleda se to i u prkosnom odolijevanju lišća što se inati  kiši i vjetrovima. Mraz je ipak „načeo“ lišće i na svim se tratinama i puteljcima počeo stvarati  šuštavi tepih u svim nijansama smeđe i crvene boje.


Sve ovo dobro je ilustrirati običnim, svjetovnim i  poslovnim činjenicama od kojih živi 665 stalno zaposlenih djelatnika nacionalnog parka Plitvička jezera. O brojkama nam je govorio glasnogovornik Ustanove Ognjen Borčić.
-Dajem vam malu ekskluzivu jer nam nedostaju do dvije manje grupe gostiju da bismo prešli brojku od 800 tisuća posjetitelja u 2021. godini. S obzirom na sve epidemiološke okolnosti i probleme to je doista impresivan broj. Trenutno se vrše pripreme za doček Nove godine koji će već tradicionalno biti organiziran u dva naša objekta. To su  nacionalni restoran „Lička kuća“ i hotel „Jezero“. U ovim danima imamo po stotinjak posjetitelja dnevno, vikendom do 500. Zbog sniženih cijena ulaznica sada dominiraju domaći gosti, zaključio je glasnogovornik NP Plitvička jezera Ognjen Borčić.


S obzirom da zbog pandemije COVID-19 ove sezone u NP Plitvička jezera nije boravila niti jedna grupa inače redovnih gostiju s Dalekog istoka, ovogodišnja turistička bilanca ovoga parka svakako je izuzetna. Ujedno će NP Plitvička jezera i ove zime biti jedina destinacija u Lici s organiziranim dočekom Nove godine.


Valja dodati kako su zbog obilnih kiša sva jezera i vodopadi trenutno  u punom sjaju i vodenom zamahu. Po običaju najviše poklonika ove ljepote ima Veliki slap kojega s vidikovca na Ulazu br. 1 uvijek obilazi najveći broj poklonika NP Plitvička jezera. Čim se malo raziđu oblaci, sunčeva svjetlost  kod najvećeg plitvičkog slapa probija vodenu koprenu i stvara dugu čiji su lomovi  zaslužni za gotovo bezvremenske ljepote  što u nepravilnim intervalima traju od jutra do zalaska Sunca.