UŽIVANJE U PRIRODI

“Planinarska avantura života”. Počele pripreme za sedmo izdanje Highlander Velebita

Dorotea Prpić

Foto P. Vučković

Foto P. Vučković

»Gorštaci« će i ove godine boraviti u netaknutim dijelovima prirode u nacionalnim parkovima Sjeverni Velebit i PaklenicaSENJ – Počele su pripreme za 7. Highlander Velebit koji će se održati od 12. do 17. rujna i, kako saznajemo od organizatora, »gorštaci« će i ove godine boraviti u netaknutim dijelovima prirode u nacionalnim parkovima Sjeverni Velebit i Paklenica, na idealnim prostorima na kojima se može živjeti drugačija Hrvatska. S osiguranom svom potrebnom pratećom logistikom sudionici će proći prekrasnom planinarskom rutom, od iskonskih prašuma do golih bijelih stijena.


– Možete iskoristiti tih nekoliko dana za opuštanje, resetiranje i istraživanje planine, ali i pridružiti se raznim edukativnim predavanjima, satovima joge ili jednostavno sjediti uz vatru i gledati u milijarde zvijezda. Za sigurnost sudionika će se, osim medicinskog osoblja, brinuti i HGSS, jedan od najboljih timova gorskih spašavatelja na svijetu – kaže Ariana Veočić, ispred Highlander Hrvatska zadužena za medije. Dodaje i da će kao svojevrsno »zagrijavanje« za Velebit biti upriličene i još dvije planinarske avanture.


Atraktivnost lokacije


– To je Highlander Medvednica, »mlađi brat« našeg Highlander Velebita koji će se održati na Medvednici u razdoblju od 2. do 4. lipnja, a uz avanturu života koju događaj donosi, sudionici će moći iskusiti i određene ekskluzive. Jedna od njih zapravo je mogućnost spavanja na Falatu gdje je to inače zabranjeno, s obzirom na to da se nalazi unutar prostora Parka prirode Medvednica. Bit će upriličen i festivalski program, razna edukacijska predavanja, živa glazba oko vatre, sati joge i promatranje zvijezda teleskopom… Atraktivnost lokacije, odlično održavana planinarska infrastruktura, dobra gastroponuda te blizina grada, čime je sudionicima olakšan dolazak na događaj, samo su neke od prednosti dolaska na Highlander Medvednicu koja se organizira uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba – opisuje Ariana Veočić.
Sljedeći događaj-avantura je Santa Domenica Trifecta Weekend koji će se održati u Svetoj Nedelji 15. i 16. srpnja.


– Svaki se dan susrećemo s novim izazovima i preprekama, ali samo jedna utrka na svijetu to diže na novu razinu. Riječ je o najvećoj svjetskoj utrci s preprekama koja svojim trkačima nudi nekoliko različitih kategorija. Upravo ta utrka se prvi put održava u Hrvatskoj, a trkači mogu birati između nekoliko kategorija koje obilježavaju različit broj prepreka i različite udaljenosti. Sprint je kategorija u kojoj sudionici trebaju proći stazu od 5 kilometara na kojoj ih čeka 20 prepreka. Super je kategorija čija je staza dugačka 10 kilometara, a 25 prepreka koje se na njoj nalaze bit će pravi izazov za one hrabre. Beast je kategorija za osobe koje su fizički, ali i psihički spremne proći 30 prepreka na stazi dugoj 21 kilometar, dok je Spartan Kids izazov za najmlađe »spartance« dobi od 4 do 14 godina, a duljine staze od 0,8 do 3 kilometra ovise o dobnoj kategoriji. Prepreke koje će natjecatelje testirati na svakom koraku staze su raznovrsne te variraju od penjanja po užetu, nošenja vreća s pijeskom, prelaženja zidova raznih visina, provlačenja ispod bodljikavih žica do preskakanja zidova vatre – kaže Ariana Veočić i dodaje da će se godina zaključiti Trail trčanjem bez prepreka i istraživanjem Dubrovnika.


Trail u Dubrovniku


– Od ove će se godine svi profesionalni, ali i rekreativni trail trkači moći utrkivati 29. listopada na prvom izdanju Spartan Trail Dubrovnik utrke u jednoj od tri discipline bez prepreka, duljine 10 kilometara, koja će startati u 11 sati, polumaraton koji će početi u 9 sati te utrka duljine 50 kilometara, čiji će start biti u 7 sati 29. listopada u svjetski poznatom biseru Jadrana Dubrovniku. Osim dodatnog izazova koje predstavlja, trail trčanje sa sobom nosi i mnogobrojne pozitivne učinke na fizičko, ali i mentalno zdravlje pojedinca koje je sve češće tema razgovora i interesa – pojašnjava Ariana Veočić i dodaje da ovogodišnji Highlander Velebit nudi tri programa. Hercules podrazumijeva dužinu pješačenja od oko 100 kilometara u trajanju od pet dana, Pegasus podrazumijeva udaljenost od pedesetak kilometara u trajanju od tri dana, a treći program je Orion kojeg obilježava prelazak oko 25 kilometara duge rute u dva dana.


Prijave za sve navedene programe su otvorene na stranci Highlander Hrvatska, a ne treba sumnjati u masovnost koja će popratiti sve ove izazovne događaje. Jedan od osnovnih ciljeva cijelog projekta je promicanje zdravog načina života, ali i inspiriranje pojedinaca da pomiču vlastite granice i da sudjeluju u nesvakidašnjoj avanturi. Highlander na Velebitu su 2017. godine osmislila trojica prijatelja, zaljubljenika u prirodu iz Osijeka – Igor Mlinarević, Jurica Barać i Andrej Mlinarević. Projekt koji je krenuo s Velebita u međuvremenu polako, ali sigurno postaje svjetski brend i danas ima svoje inačice u tridesetak zemalja, Europe, Amerike i Afrike, a u najavi su i nove franšize jer i drugi žele planinarsku avanturu života.