Lička posla

Piše Marin Smolčić: Antifašizam vs. “antifašizam”

Marin Smolčić

Jadovno / Foto Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Jadovno / Foto Kristina Stedul Fabac/PIXSELLOvih dana po kalendarskoj inerciji mnogima su puna usta priča o antifašizmu. Ako nisi član udruge antifašista ili ne govoriš puno o tome, onda mora da si na »drugoj strani«. Fašizam je svakako jedno od najvećih zala u ljudskoj povijesti. »Ako nisi s nama, onda si protiv nas« bilo je pravilo Hitlerovske ideologije pretočeno u praksu. Samo su Židovi u Drugom svjetskom ratu platili surovu cijenu od više od šest milijuna ubijenih civila. Rusi gotovo 24 milijuna vojnika i civila, ali do danas iz tih stradanja ništa nisu naučili. Barem ne u suludoj agresiji na Ukrajinu.
U svakom ratu vojnici se dijele na ljude i one druge. Kada su do američkih i engleskih saveznika u Berlinu 1945. godine stigle informacije po kojima Rusi redom siluju djevojčice od 10 godina pa do starijih žena, komandant sovjetske vojske lakonski se nasmiješio i rekao čuvenu rečenicu: »Pa moraju se naši vojnici nekako zabaviti«! U Treptower parku u Berlinu nalazi se spomenik sovjetskom vojniku koji za ruku drži malenu njemačku djevojčicu. Na spomeniku piše: »Sovjetski vojnici spasili su europsku civilizaciju od fašizma«. Preživjeli Nijemci, posebice Njemice, tvrde da je taj spomenik podignut u čast sovjetskim silovateljima.
Staljinovi vojnici su samo u Katinskoj šumi kod Smolenska 1940. godine likvidirali više od 22 tisuće potpuno nedužnih Poljaka. Egzekutori iz NKVD-a, sve redom zadrti antifašisti, zakleli su se Staljinu na vjernost pa su ti patološki ubojice redom likvidirali sve nepodobne. Njihov šef Berija bio je dokazani seksualni manijak koji je zapovjedio mučenja i ubojstva milijuna sunarodnjaka. Onda se mi danas čudimo događajima iz Ukrajine.U ozračju antifašima uskoro će u nekadašnji ustaški logor Jadovno nahrupiti četnička bratija iz Republike Srpske. Da bi »udarali moralne packe« Hrvatima zbog zločina koji su se 1941. godine događali po Velebitu. Budući da od tih ustaških zločinaca nitko odavno nije živ, jednom sam postavio naivno pitanje kakve veze moja generacija ima s logorom Jadovno?!? Dobio sam odgovor po kojem su svi Hrvati genocidni i kako mlađim naraštajima također nema oprosta. Odgovor mi je tada dao »dokazani antifašist« iz Banje Luke koji okreće glavu na zločine počinjene u zadnjem ratu kada su na stratištima u Srebrenici, Prijedoru ili Višegradu takvi »antifašisti« mučili, silovali i pobili desetke tisuća civila.Na Jadovno je taj »antifašist« stigao u crnoj majici s likom »dokazanog antifašista i prvog gerilca Europe« Draže Mihajlovića pa je na to uredovala i lokalna policija. Za govornicom je tada notorni Aleksandar Vulin, današnji ministar u Vladi Srbije, pljuvao otrov i pozivao na kolektivni stid građana Hrvatske. Ministar države koja je rehabilitirala Dražu Mihajlovića i njegovu bratiju. Vulin se potom vratio u svoju metropolu, grad koji je 1941. godine s ponosom javio Hitleru da je »Beograd prvi judenfrei grad u Europi«.