Posvećenje obnovljene crkve

Patrijarh SPC Porfirije u Smiljanu: “Svijetu treba mir kako se nikada ljudska krv ne bi prolila”

Marin Smolčić

Zategnutost između Zagreba i Beograda ne vode ničemu dobrome, a dokle će-nadamo se ne predugo. Zato što to ne treba ni Zagrebu ni Beogradu, odnosno ni hrvatskom ni srpskom narodu, rekao je patrijarh PorfirijeSMILJAN Posvećenje obnovljene pravoslavne crkve Svetih apostola Petra i Pavla privukla su u Memorijalni centar Nikole Tesle gotovo tisuću vjernika. Uz domaćina episkopa Gornjokarlovačke eparhije Gerasima liturgiju je predvodio patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije. Prilikom blagoslova
patrijarh Porfirije je zajedno s mnogim svećenicima s ovog područja uz molitve dva puta obišao crkvu koja odnedavno ima naslikane nove ikone. Kako je nekoliko puta spomenuto tijekom liturgije „svijetu treba mir kako se nikada ljudska krv ne bi prolila“.


U parohiji je služio Teslin otac

Crkva koja se nalazi unutar Memorijalnog centra Nikole Tesle izgrađena je 1765. godine i posvećena je svetim apostolima Petru i Pavlu. U sastavu je Gornjokarlovačke eparhije Srpske pravoslavne crkve. U parohiji je služio svećenik Milutin Tesla, otac poznatog izumitelja i fizičara Nikole Tesle, koji je rođen u parohijskom dvoru.

Vjernici su u Smiljan stigli iz cijele eparhije, a vidjele su se registracijske oznake iz gotovo cijele Hrvatske. Patrijarh Porfirije je posebno zapazio i pozdravio skupione vjernika u narodnim nošnjama. Porfirija je došao pozdraviti i Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća.
Upitan o novim političkim tenzijama između Beograda i Zagreba Pupovac je rekao novinarima:


-Zategnutost između Zagreba i Beograda ne vode ničemu dobrome, a dokle će-nadamo se ne predugo. Zato što to ne treba ni Zagrebu ni Beogradu, odnosno ni hrvatskom ni srpskom narodu. Ni onome tamo ni ovome ovdje. Dakle ni Hrvatima ni Srbima, kao ni općenito. Previše je napetosti u današnjem svijetu, preozbiljan se rat vodi u Ukrajini da bi se Hrvati i Srbi, Beograd i Zagreb, još više  odmicali jedan od drugoga i još više sukobljavali oko vlastitih ratnih naslijeđa, uvjeren je Milorad Pupovac.