Andrija Šimić

Ovog mladića zovu ‘ličkim Herkulom’ i vjerojatno je najsnažniji čovjek u Hrvatskoj: Većina mečeva traje mu manje od – sekunde

Marin Smolčić

Pitate me za duljinu trajanja mečeva? U najvećem broju slučajeva, mečevi su kraći od jedne sekunde, a najdulji mi je trajao skoro dvije sekunde, priča Andrija, koji kao pravi sportaš izbjegava konfikteKada se na nedavno održanom 11. državnom natjecanju u obaranju ruku održanom u Sinju na pobjednički tron u četiri kategorije popeo Andrija Šimić, 25-godišnjak iz okolice Gospića, od hrvatskih snagatora nitko nije bio iznenađen.


Na tome prvenstvu su kroz kvalifikacijske i završne borbe sudjelovala su 193 natjecatelja iz cijele Hrvatske. Kao i prošlih godina, Ličani su opet dokazali da se među njima nalazi poneki legendarni snagator Marija Matijević, nekada najjači čovjek na svijetu. S natjecanja u Sinju Andrija Šimić iz Ličkog Osika vratio se s čak četiri zlatne medalje! Andrija je pobijedio u desnoj i lijevoj ruci u 105+ kategoriji, te je pobjednik najelitnije Open Left i Open Right kategorije čime je obranio prošlogodišnji naslov na obje ruke i ponovno postao apsolutni prvak Hrvatske u obaranju u lijevoj i desnoj ruci! Bio je to samo jedan u nizu Andrijinih uspjeha, od osvajanja domaćih i svjetskih kupova, do četvrtog mjesta na Europskom i Svjetskom prvenstvu.


Andrija Šimić je podosta povučen i tih mladić. Svjestan je svoje snage s kojom se ne razmeće. Budući da je stalno zaposlen u HEP-u trenutno je na terenu u Zadru.
– Poluprofesionalno se bavim obaranjem ruku od svoje 16. godine, dakle od 2011. godine. Od tada sam u ovome sportu uvijek u državnom vrhu. Pitate me za duljinu trajanja mečeva? U najvećem broju slučajeva, mečevi su kraći od jedne sekunde, a najdulji mi je trajao skoro dvije sekunde. Ovim sportom se bavim od djetinjstva. U mojoj obitelji su se uvijek iz gušta obarale ruke, ali sam jedino ja zakoračio u profesionalne vode, priča nam ovaj mirni Herkul.


Andrija je pravi sportaš jer je nerazmetljiv u snazi i mladić koji izbjegava konfikte.


Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL


U mnogim smo filmovima gledali prave bajke u kojima natjecatelji u jednom meču obaraju ruke po 15-20 minuta. To je ipak film. Zvuči nevjerojatno da ovaj moderni Marijan Matijević do danas nije naišao na protivnika s kojim bi snagu ogledao dulje od dvije sekunda!


Ličani – najjači!


Da Lika ima najjače ljude, dokazuje još jedan Gospićanin, ovoga puta 15-godišnji Rino Mašić koji je u Sinju također osvojio zlato u kategoriji do 85 kilograma u obje ruke te je juniorski prvak u desnoj i drugoplasirani u lijevoj ruci. Rinu je trener upravo Andrija Šimić koji ističe da je ovaj tinejdžer prirodni talent i svakako budući apsolutni prvak Hrvatske. Među početnicima tada se istaknuo i 18-godišnji Gospićanin Bruno Vukelić u kategoriji 85+ koji je osvojio zlato u desnoj ruci. U kategoriji do 85 kilograma odličan je bio i 25-godišnji Otočanin Ivan Gomerčić koji je osvojio na lijevu ruku srebro, a na desnu broncu.