Farma poduzeća Vegium

Ovce se prodaju jer nedostaje radnika, a sexy-udarnik je jedan rasplodni bik

Marin Smolčić

Farma poduzeća Vegium

Farma poduzeća Vegium

Prodajemo 42 ovce, svaku po 400 kuna. To su mlađe i zdrave ovce, a jedini je razlog prodaje što nam nedostaju radnici na farmi u Baškim Oštarijama, kaže Nikola Brkljačić 


 


KARLOBAG U tiskanoj varijanti Novog lista u jučerašnjem je broju objavljen oglas o prodaji ovaca od strane poduzeća „Vegium“ iz Karlobaga. Tragom ovog pomalo nesvakidašnjeg oglasa upitali smo direktora Nikolu Brkljačića zbog čega se ovce prodaju.
 


Nezamjenjivi sir škripavac


 


– Prodajemo 42 ovce, svaku po 400 kuna. To su mlađe i zdrave ovce, a jedini je razlog prodaje što nam nedostaju radnici na farmi u Baškim Oštarijama. Ondje sada imamo 120 vrhunskih muznih krava. Broj krava se povećao jer imamo bika-udarnika! To je jedan od rijetkih stvorova na ovome području koji je uvijek radostan, uvijek oran za parenje. Držimo i 10 konja, 50 kokošiju, tri magarca… Prava Noina arka u malome. Posla je puno, a radnika malo. Mi ne želimo da nam se dogodi da životinje ondje budu zapuštene, da se o njima dobro i ispravno ne brinemo. Na čistom su zraku i vrhunskoj ispaši na Baškim Oštarijama pa je sva naša farma uvijek u znaku zdrave stoke i peradi. Zato su i naši sirevi prepoznati po vrhunskom okusu i kvaliteti. To ćemo još jednom dokazati na ovoj izložbi „Jesen u Lici“. Naš sir škripavac već se u više navrata dokazao na svim natjecanjima gdje je doslovno „pomeo“ konkurenciju, uvjerljiv je direktor Brkljačić kojega ne napušta optimizam i razlozi za šalu.


Ovca pramenka i buša

Ovca pramenka i buša


Skromna ovca  pramenka drži primat u ličkim selima


Prema riječima predsjedanika Udruge uzgajivača ovaca Ličko-senjske županije dr. vet. med. Tomislava Rukavine dobre su vijesti da broj ovaca na tome području stalno raste i trenutno iznosi oko 65 000 grla. U 80 posto slučajeva riječ  je o pasmini ovce pramenke koja je inače najotpornija na surove ličke zime i skromnije uvjete ispaše. Cijene starih ovaca koje su nesposobne za reprodukciju i uglavnom završavaju na klanju  kreću se od 200 do 400 kuna po grlu, dok su mlađe ovce za držanje višestruko skuplje i cijena im se kreće od 700 do 1 200 kuna. 


Unatoč ovim dobrim vijestima mnogi uzgajivači ovaca diljem Like nemaju kome prodati janjce čija je cijena zadnjih godina znatno opala. U dislociranim selima vlasnici stada svoje janjce prodaju i po 550-600 kuna po komadu, ali zbog sve veće ponude ni tada ne uspiju prodati sve janjce koje su naumili. Na ovaj se način broj ovaca unatrag nekoliko godina stalno povećava.