Muzej Like

Otvoreno 56. Likanale izložbom Nikoline Manojlović Vračar

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Ove godine likovno anale pripalo je zagrebačkoj autorici Nikolini Manojlović Vračar i njezinim ilustracijama u enciklopediji glagola „Što sve...“U Muzeju Like večeras je otvoreno 56. Likanale, tradicionalna kulturna manifestacija koja godinama prezentira vrlo uspješne umjetnike i njihove opuse. Ove godine likovno anale pripalo je zagrebačkoj autorici Nikolini Manojlović Vračar i njezinim ilustracijama u enciklopediji glagola „Što sve…“.


Uz okupljene kulturne „sladokusce“ ravnateljica Mizeja Like Gospić dr. sc. Tatjana Kolak zahvalila se svima na dolasku, a umjetnici istaknula potrebu nastavka ovako plodnoga rada koji joj je već priskrbio odlilne kritike.

O umjetničkim dosezima izloženih ilustracija kustosica Muzeja Vesna Bunčić istaknula je vrhunsku kreativnost i vrijednost crteža Nikoline Manojlović Vračar, umjetnice koja itekako ima što za reći u kreativno-umjetničkom smislu. Govoreći o svojim radovima Manojlović Vračar se najprije zahvalila što je ovogodišnje Lika anale pripalo upravo njoj.– Čast je večeras biti ovdje i biti dio ovoga likovnog anala. Povod izložbe su ilustracije knjige „Što sve“ inspirirana vrijednošću glagola u hrvatskom jeziku. Tako na ilustracijama ove knjige uopće nema imenica već su sve isključivo glagoli.Večeras sam izložila 15 velikih i 36 manjih ilustracija. S malim radovima krenula sam 2018. godine, a ovi crteži velikog formata su nastali ove godine. Drago mi je što je gospićka publika prepoznala vrijednost mojih radova i što ovaj grad ima postojanu publiku kada je umjetnost u pitanju, istaknula je autorica Nikolina Manojlović Vračar.


Svoju radost prilikom otvaranja 56. Likanala izrazio je i gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević. Posebno se zahvalio Muzeju Like Gospić što je unatoč mnogim nedaćama uspio svih ovih godina održati tradiciju i po 56. puta organizirati Likanale.Kako je istaknuo „to je tek jedna od prepoznatljivih društvenih i umjetničkih crtica Gospića bez kakvih bi život ličke metropole svakako bio oskudniji i siromašniji“. Nakon toga gradonačelnik Starčević je izložbu proglasio otvorenom.